neradna nedjelje

Sindikati: Nakon tri desetljeća radnici u trgovini konačno imaju dan odmora

07.02.2024 u 15:41

Bionic
Reading

Iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikata trgovine Hrvatske (STH) u srijedu su pozdravili rješenje Ustavnog suda poručivši da su konačno, nakon tri desetljeća, radnici u trgovini ostvarili pravo na dan odmora i neradne blagdane

"Konačno, nakon tri desetljeća zagovaranja, aktivizma i sindikalne borbe, radnici u djelatnosti trgovine, od kojih je u maloprodaji dvije trećine žena, ostvarili su pravo na dan tjednog odmora u nedjelju i pravo na neradne blagdane", priopćili su SSSH i STH pozdravljajući rješenje od 6. veljače kojim Ustavni sud nije prihvatio više prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini.

Podsjetili su da je neradna nedjelja u trgovini bio dugogodišnji zahtjev STH i SSSH, koji je ovim zakonskim izmjenama napokon ostvaren. Poslodavci koji su podržavali ograničavanje rada nedjeljom zadovoljni su jer lakše mogu organizirati poslovanje, te radnicima osigurati dan tjednog odmora, istaknuli su.

Kažu i da su se najave u medijima o masovnim otkazima za radnike u trgovini na malo pokazale neosnovanima, budući da hrvatsko gospodarstvo bilježi kroničan manjak radnika u djelatnosti trgovine, a na tisuće radnih mjesta je slobodno.

Ustavni sud je utvrdio da je Zakonom ostvaren legitimni cilj - postizanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života, osiguranje i omogućavanje kvalitete funkcionalne društvene zajednice i zaštitu prava radnika, te gospodarski napredak i socijalno blagostanje. Također, Ustavni sud utvrdio je da je ostvaren uravnotežen odnos između prava i interesa trgovaca, radnika i potrošača, naglasili su sindikati.