SVE ZBOG ZOR-A

Sindikati ovaj tjedan prosvjeduju, datum generalnog štrajka nepoznat

18.02.2014 u 17:33

Bionic
Reading

Ako se u četvrtak na dnevnom redu saborske rasprave nađe Zakon o radu, sindikati su priprijetili da će taj dan organizirati javni prosvjed pred Saborom. Dozvole za prosvjed već su dobili, no pitanje je hoće li uspjeti zakonito organizirati i generalni štrajk, za koji su već dobili potporu članstva

Iako se u medijima počelo nagađati da bi se generalni štrajk mogao dogoditi već ovaj petak, doznajemo da ga ovaj tjedan neće biti. Sindikati će zasad organizirati samo prosvjed pred Saborom, ako zastupnici u četvrtak ili petak počnu raspravljati o Zakonu o radu. Taj su prosvjed i prijavili te za nj dobili dozvolu, a uz to nastavljaju i s pripremama za generalni štrajk.

Sindikalni vođe već nekoliko dana obilaze najveće hrvatske gradove i motiviraju članstvo za štrajk, iako je je i dalje upitno bi li on uopće bio zakonit s obzirom na to da generalni štrajk uopće nije reguliran Zakonom o radu. Međutim, sindikalni čelnici kažu da su sindikalni pravni stručnjaci pronašli način da se štrajk održi na zakonit način. Pretpostavlja se da bi to moglo biti na način da štrajk započnu radnici kojima je država poslodavac, a to su zaposleni u javnim i državnim službama. Nakon toga privatni sektor pridružio bi se kroz institut 'štrajka solidarnosti' čime bi se buni radnika dao karakter generalnog štrajka.

Dok se sindikati pripremaju za štrajk, njega baš i ne priželjkuju saborski zastupnici iako sindikalcima ne osporavaju pravo na štrajk. 'Ja očekujem da se poslušaju zahtjevi sindikata i ponovno sjedne za stol te riješe nesuglasice. Ova tvrdoglava Vlada očito želi dizati tenzije u društvu. Promjene ZOR-a jesu potrebne, no količina i kvaliteta promjena nije takva da treba dizati takve tenzije', kaže HDZ-ov Đuro Popijač. Uvjeren je da će generalni štrajk, ako do njega dođe, našteti i gospodarstvu i društvu u cjelini. 'Štete su nesagledive, i materijalne i društvene', kazao je Popijač.

Bivša premijerka Jadranka Kosor poziva pak još jednom na dijalog. 'U Hrvatskoj je potrebno malo više hrabrosti, i u politici i političkim strankama, ali i u sindikatima. Ova izmjena zakona nije razlog za generalni štrajk. On će dodatno paralizirati državu koja je već pomalo u kolapsu. Ovo je godina koja će po mom mišljenju biti jedna od najtežih i na svu nesreću još smo ušli u dva izborna ciklusa', rekla je Kosor dodavši da će ova izmjena ZOR-a ionako imati efekta tek za godinu-dvije.

Savjet je poslala i premijeru Milanoviću. 'Mislim da je uloga premijera sada pozvati sve sindikalne središnjice i raspravljati s njima do iznemoglosti o tome je li to razlog za generalni štrajk ili nije, objasniti situaciju u proračunu i objasniti gdje se krećemo, objasniti da će možda doći do trenutka da nećemo moći isplatiti plaće i pokušati doći do neke vrste potpore. Bilo kakva plaća je bolja od nikakve plaće', rekla je Kosor.

Štrajk je legitiman način radničke borbe i sindikati na njega imaju pravo, stav je Branka Vukšića iz Hrvatskih laburista.

'Zašto se pita koje bi mogle biti posljedice štrajka, a ne koji su uzroci koji su doveli do štrajka i koje su posljedice ove politike i hrvatskih kapitalista koji jedino što žele preko radnika što više ušićariti i ostvariti što veći profit. Nikada nije bilo kapitalistima, kojima mi tepamo poduzetnici, loše koliko je radnicima bilo loše i sigurno da se radnici ne bore za jacuzzi, za automobile od 700 tisuća kuna', kazao je Vukšić.

Iako postoji mogućnost da se u kratkom roku još sjedne za stol i spriječi generalni štrajk, Vukšić ne vjeruje da će se to dogoditi. 'Milanović je prebahat političar i kad je u krivu ne želi popustiti jer misli da bi mu pala kruna s glave. Međutim, ljudski je popuštati i naći se negdje na sredini', rekao je Vukšić.