PANIKA ZBOG PLAĆA

Sindikati optužuju Vladu i Ustavni sud da rade protiv njih

22.04.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske u današnjem je priopćenju upozorio na moguću pojavu 'nedozvoljenog partnerstva između izvršne i sudbene vlasti' u vezi sindikalnog zahtjeva za ocjenu ustavnosti uredbi o koeficijentima u državnim i javnim službama, kojima su državnim i javnim službenicima bruto plaće smanjene za tri posto.

Sindikat tvrdi kako iz 'Priopćenja sa zatvorenog dijela 85. sjednice Vlade RH' proizlazi da su se Vlada i Ustavni sud dogovorili o pitanju ustavnosti uredbi o koeficijentima, za koje je taj sindikat pred Ustavnim sudom zatražio pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom i zakonom.

Naime, u Vladinom priopćenju stoji kako je Vlada predložila Ustavnom sudu da ne prihvati prijedlog za pokretanje ocjene ustavnosti i zakonitosti tih uredbi, te dodaje rečenicu: 'Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz presudu Ustavnog suda'.

Sindikat smatra kako ta rečenica znači da Vlada zna što će i na koji način biti objavljeno uz presudu Ustavnog suda, što predstavlja moguću zabrinjavajuću pojavu nedozvoljenog partnerstva između izvršne i sudbene vlasti, pa od Ustavnog suda očekuje da se ogradi i opovrgne takve Vladine tvrdnje.

Sindikat je ocjenu ustavnosti i zakonitosti uredbi o koeficijentima zatražio zbog proceduralnih manjkavosti jer predlagatelj uredbi nije prijedloge dostavio na mišljenje sindikatima i državnim tijelima, premda ga na to obvezuju pozitivni propisi, kaže se u priopćenju.