markov trg

Sindikati: Ograničiti rad nedjeljom, minimalna plaća do kraja godine 4000 kuna

30.04.2020 u 14:23

Bionic
Reading

Čelnici triju sindikalnih središnjica pozvali su u četvrtak Vladu da ograniči rad nedjeljom i blagdanima, te da do kraja godine minimalna plaća iznosi 4000 kuna

'Inzistiramo da se donese Zakon o ograničavanju rada trgovina nedjeljom i blagdanima, pozdravljamo ovu privremenu odluku stožera da se nedjeljom ne radi', rekao je novinarima na Markovu trgu predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Pozvao je Ministarstvo financija te Državni inspektorat da kvalitetno provode nadzor nad provedbom mjera i sredstvima koja će se dodijeliti poduzetnicima, 'jer ćemo svi zajedno taj novac kasnije morati vratiti'.

Zavod za zapošljavanje treba transparentno nadzirati mjere

Također traži da Zavod za zapošljavanje i dalje bude transparentan kod provođenja mjera, da minimalna plaća do kraja godine bude minimalno 4000 kuna, te da sustav kolektivnih pregovora u budućnosti bude jedini alat za izmjene radnog zakonodavstva.

Novosel je ustvrdio da je Hrvatska jako dobro odgovorila na pandemiju koronavirusa, najviše zahvaljujući javnom zdravstvenom sustavu.

'Taj javni zdravstveni sustav treba čuvati kao zjenicu u oku i ne treba pomišljati na ideje o privatizaciji', kazao je.

Najavio je novu vrstu sindikalnog prosvjeda, a s obzirom na zabranu okupljanja pronašli su način kako da se usprotive najavama o izmjenama Zakona o radu.

'Putem aplikacije Zoom pokušat ćemo sutra napraviti jedan prosvjed pod nazivom 'Radnicima hvala, ali prvo i prava'. Ukoliko nam to dozvoli aplikacija i veze, to će biti ograničen prosvjed na 500 sudionika', istaknuo je Novosel.

Sever: Isplaćujte potpore izravno na račune radnika

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorio je da su mnogi poslodavci radnike stavili na prisilne godišnje odmore, a oduzimali su od godišnjeg i onima koji su radili od kuće.

'Dio radnika je pritiskan da potpiše sporazumne raskide ugovora o radu, što dovodi do situacije da nisu imali pravo na naknadu s burze. Dio je pritisnut da potpišu ugovore o radu koji su iznosili 3250 kuna. Sada će to biti 4000 kuna, opet se radnike pritišće da potpišu ugovor na taj iznos kako poslodavci ne bi morali isplaćivati razlike', upozorio je.

Predlože stoga Vladi da potpore isplaćuje izravno na račune radnika, a ne poslodavaca.

'Pred 1. svibnja vrlo jasno želimo reći da neće prolaziti nikakve promjene Zakona o radu pod krinkom bolesti covid-19', poručio je Sever.

Ribić: Sindikati pod žestokom paljbom javnosti, dobio sam prijetnje smrću

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti Vilim Ribić istaknuo je da su sindikati zbog krize pod žestokom paljbom javnosti, a tvrdi da je dobio i prijetnje smrću.

'Sindikati su svjetionik koji pokazuje kojim putem u budućnost trebamo ići. Hoćemo društvo smanjenih nejednakosti, društvo socijalne sigurnosti i socijalne kohezije i uzajamnosti, je li to prošlost ili budućnost', upitao je Ribić odgovarajući na kritike poslodavaca.

Ustvrdio je da propaganda maksimalno radi svoj posao te da su sindikati prepreka onima koji ih smatraju reliktom prošlosti.