zakon o radu

Sindikati nabrušeni za pregovore; Sever: Ne želimo tek tako popustiti pred zahtjevima poslodavaca

30.04.2021 u 09:38

Bionic
Reading

Vlada se dugo priprema za promjenu Zakona o radu, a ozbiljni pregovori sa socijalnim partnerima trebali bi početi tijekom svibnja, piše u petak Večernji list

Zakonsko rješenje trebalo bi biti u Saboru do ljeta, navodi dnevnik, ističući da bi poslodavci olakšali otkaze, dok se sindikati bruse na pregovore.

Sindikalac Krešimir Sever kaže da su se sindikati ozbiljno pripremili za razgovore i ne žele tek tako popustiti pred zahtjevima poslodavaca da se dodatno fleksibiliziraju radni odnosi, odnosno da se pojednostavi postupak otkazivanja ugovora o radu kako bi se tvrtkama otvorio prostor da brže i lakše zapošljavaju.

Neizvjesnost i pravna nesigurnost najveći su problem za poslodavce jer nije lako voditi posao u zemlji u kojoj je utjecaj politike na svakodnevni život velik. Velika većina poslodavaca svjesna je koliko je teško dobiti dobrog radnika u Hrvatskoj, komentira Predrag Bejaković, stručnjak za tržište rada s Instituta za javne financije.

Hrvatska, u prosjeku, ne stoji loše s pokrivenošću zaposlenih kolektivnim ugovorima i članstvom u sindikatima, no kolektivni ugovori i dobra sindikalna organiziranost prisutni su u javnom sektoru dok je u privatnom stanje šaroliko.

Dnevnik navodi i da je Hrvatska rekorder po takozvanom prekarnom radu, odnosno povremenim i privremenim poslovima, sigurnost zaposlenja postoji samo u javnom sektoru pa otud i česte prozivke prema toj skupini zaposlenih radnika.

No, više od države, stvarnu poziciju zaposlenih pa i njihovu plaću, određuje tržište te snaga pojedine djelatnosti ili tvrtke, donosi Večernji list.