otvoreno pismo

Sindikat umirovljenika pisao Plenkoviću: Nismo došli na red

06.03.2024 u 15:46

Bionic
Reading

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) od premijera Andreja Plenkovića u srijedu je zatražio odgovor zašto Ministarstvo rada ignorira umirovljenike i zašto nije organizirana sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe u propisanom roku

SUH se u otvorenom pismu premijeru obratio zbog "nezadovoljstva hrvatskih umirovljenika koje je prouzročilo ignoriranje Ministarstva rada i socijalne politike, koje odbija organizirati sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe".

"Nezadovoljstvo umirovljenika je sve veće te je neshvatljivo ignoriranje ove najugroženije, ali i iz političkog ugla gledanja, najbrojnije glasačke populacije", poručili su u SUH-u, uz molbu premijeru da hitno reagira.

Naveli su kako se sukladno sporazumu o osnivanju tog Vijeća, koji je premijer osobno potpisao, sjednice trebaju održavati najmanje jednom u dva mjeseca, no posljednja je održana 29. studenog 2023. godine.

SUH je podsjetio kako se ministar na toj sjednici kratko i bez rasprave očitovao na dio zahtjeva iznesenih na sjednici u rujnu te obećao da će se Vladi uputiti barem četiri glavna zahtjeva.

To su: uvođenje nove formule usklađivanja mirovina, godišnje naknade za sve umirovljenike, odnosno tzv. 13 mirovina, izmjena Zakona o privremenom uzdržavanju kojim se ukida obveza da bake i djedovi plaćaju alimentaciju za unuke, te vjerojatno i ukidanje penalizacije za prijevremene umirovljenike s ispunjenjem uvjeta za starosnu mirovinu.

Ali nije bilo daljnjih sastanaka i dogovora o modelima realizacije tih zahtjeva, upozorava SUH.

"Ministar je imao mnogo obveza u pregovorima o plaćama aktivnih radnika, što smo podržavali, ali ni nakon toga kod njega nismo došli na red", upozorili su iz SUH-a.

Poručili su kako su zbog toga prije tjedan dana pokrenuli potpisivanje peticije "Veće mirovine odmah" koja je do danas prikupila gotovo 10.000 potpisa, te su izrazili uvjerenje da će se najstarijoj skupini građana solidarno pridružiti i brojni drugi građani.