u javnom savjetovanju

Sindikat biciklista traži da se zakonskim izmjenama omogući sigurnije kretanje biciklista

03.08.2021 u 12:11

Bionic
Reading

Sindikat biciklista u utorak je pozvao građane da se uključe u javno savjetovanje o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako bi se omogućilo sigurnije kretanje pješaka i biciklista

Sindikat poziva građane da najkasnije do 7. kolovoza iznesu svoje primjedbe i prijedloge na njihovoj web stranici kako bi spriječile eventualne štetne izmjene zakona za sve nemotorizirane sudionike u prometu, a posebno za vozače bicikala.

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je 7. srpnja u javno savjetovanje prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, primarno zbog regulacije kretanja električnih romobila i sličnih vozila.

Sindikat ističe potrebu da se tim zakonskim prijedlogom ne propusti prilika kvalitetnije definirati i ostale odredbe koje se tiču i drugih ranjivih skupina u prometu: pješaka i biciklista, odnosno da se otklone nejasnoće i problemi vezani za njihovo sigurnije kretanje.

Svojim prijedlozima sindikat želi potaknuti zakonske promjene u skladu s dobrom praksom iz drugih (europskih) država. Tako predlažu da se omogući prijevoza osoba (djece) u prikolici za bicikl, definira minimalna udaljenosti prilikom pretjecanja bicikala, omogući ugradnja snažnijih motora u električne bicikle, strože sankcionira parkiranje vozila na biciklističkim površinama, jasnije definira prednost na biciklističkim prijelazima te omogući ograničenje brzine u naseljenim mjestima na 30 kilometara na sat ili manje radi povećanja sigurnosti najmlađih sudionika u prometu.

Iz Sindikata biciklista napominju kako predložene zakonske izmjene, za koje nije provedeno propisano javno izlaganje, nisu uzele u obzir niti jedan od njihovih ranijih prijedloga te da se nastoji odgovornost staviti isključivo na ugrožene skupine, umjesto na motorna vozila, u čiju se protočnost kretanja i komfor ne zadire.