zajedničko pismo

Irska i Španjolska traže da EU razmotri poštivanje ljudskih prava u Pojasu Gaze

14.02.2024 u 15:52

Bionic
Reading

Premijeri Španjolske i Irske zatražili su u srijedu od Europske komisije da hitno razmotri poštuje li Izrael svoje obveze u pogledu ljudskih prava u Pojasu Gaze

Najmanje 28.576 Palestinaca poginulo je u izraelskim napadima na Pojas Gaze, objavilo je u srijedu ministarstvo zdravstva u Gazi. Napadi su odgovor na Hamasov napad na Izrael 7. listopada u kojem je poginulo najmanje 1200 ljudi, a oko 250 je oteto.

Palestinci stjerani u posljednje utočište na jugu Pojasa Gaze izrazili su u srijedu zabrinutost da će Izrael uskoro napasti južni grad Rafah nakon što su propali pregovori o prekidu vatre u Kairu.

"Duboko smo zabrinuti zbog pogoršanja situacije u Izraelu i Pojasu Gaze... Proširena izraelska vojska operacija u području Rafaha ozbiljna je i neposredna prijetnja kojoj se međunarodna zajednica mora hitno suprotstaviti", poručili su premijeri u zajedničkom pismu objavljenom na internetskoj stranici španjolske vlade.

"Također se sjećamo strahote 7. listopada i pozivamo na puštanje na slobodu svih talaca i trenutačni prekid vatre koji će omogućiti lakšu dopremu hitno potrebne humanitarne pomoći."

Europska komisija potvrdila je da je primila pismo.

"Pozivamo sve strane kad je riječ o Izraelu da poštuju međunarodno pravo i ističemo da se ono mora poštivati, da mora biti odgovornosti za povrede međunarodnog prava."

Prije dva tjedna irski premijer Leo Varadkar rekao je da razgovara s drugim šefovima vlada EU-a o reviziji Sporazuma o pridruživanju EU-Izrael na osnovi toga da Izrael možda krši odredbu sporazuma o ljudskim pravima.

Sporazum sklopljen prije 23 godine okvir je za slobodnu trgovinu robom, uslugama i kapitalom, na osnovi "poštivanja ljudskih prava i demokratskih načela".

Do sada su se samo Španjolska i Irska javno zauzele da se preispita to pitanje.

Varadkar je rekao da nekoliko država članica EU-a također razgovara o mogućem zajedničkom priznanju palestinske države.

Irska već dugo zagovara palestinska prava i ministri su nekoliko puta rekli da vlada razmatra priznanje palestinske države. Španjolska također zagovara priznanje palestinske države.