EMISIJA OTVORENO

Šimić: Mijenjamo zakon, državna revizija ući će u HNB

22.03.2016 u 07:23

Bionic
Reading

Sabor je jučer s 80 glasova za i 51 protiv donio državni proračun u iznosu od 122,4 milijarde kuna. Od 94 podnesena amandmana usvojena su tri, od toga dva samo djelomično. Proračun i glasovanje o njemu bili su tema HRT-ove emisije Otvoreno. Gostovali su ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat (HDZ), Miroslav Šimić (Most nezavisnih lista), Gordan Maras (SDP) te Ivan Vrdoljak (HNS)

Darko Horvat rekao je kako je zadovoljan time kako je prošlo Ministarstvo poduzetništva i obrta u novom proračunu. No nezadovoljan je situacijom, dugovima koje je naslijedio od svog prethodnika. 

Uzvratio mu je Gordan Maras: 'Kad sam došao za ministra, imao sam naslijeđene programe bivše Vlade. Takvi planovi znaju biti i po 10 godina i to je nešto normalno', komentirao je ‘nasljedstvo’ koje je sadašnji ministar Horvat dobio od njega u Ministarstvu.
 
Ivan Vrdoljak smatra da nismo bolji ni lošiji po iskorištavanju fondova EU-a od drugih zemalja. 'U okolnostima smo napravili maksimalno. Napravljene su dobre podloge koje su mogle biti brže, ali nekoliko mjeseci ne igra ulogu', rekao je Vrdoljak. Komentirao je i projekcije proračuna za 2017. i 2018., a čine mu se vrlo slabe po pitanju gospodarskog rasta.

'Vjerujem da ćemo 2018. imati veći rast nego što je planiran. Mislim da imamo realan proračun koji će nas postaviti u prave okvire. Voljeli bismo da je proračun jači, ali za to ćemo pričekati koju godinu', osvrnuo se Miroslav Šimić iz Mosta i dodao da danas nije moguće napraviti veće rezove, no ministri su napravili planove reformi s kojima će uskoro izići u javnost.

'Promijenit ćemo filozofiju poticajnih mjera i oslonit ćemo se više na sredstva iz EU-a. U šest ključnih stvari promijenit ćemo nacionalna pravila i omogućiti poduzetnicima da jednostavnijom metodologijom dođu do sredstava', pojasnio je Darko Horvat što MINPO namjerava u ovom mandatu.

Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izrazio je strah da će biti moratorija na neke dobre projekte koji su započeti u prošlom mandatu.

Miroslav Šimić najavio je kako će ići u promjenu Zakona o financiranju političkih stranaka i kako će on potom ovisiti o prihodu proračuna, a ne o rashodima, kao do sada. Šimić je poručio da će izmjenama zakona uskoro omogućiti i ulaz državne revizije u HNB.