IZVJEŠĆE NO HRT-A

Silviji Luks košarica u Saboru

22.11.2012 u 16:41

Bionic
Reading

Odbor za medije danas je jednoglasno Hrvatskom saboru predložio da ne prihvati izvješće o radu Nadzornog odbora (NO) HRT-a, a većinom glasova predloženo je odbijanje i izvješća o radu HRT-ovog Programskog vijeća

Članovi Odbora zamjerili su predsjednici Nadzornog odbora Silviji Luks Kalogjeri da je sama napisala izvješće, bez potpore ostalih članova tog tijela, što je ona i potvrdila, istaknuvši da izvješće i ne treba prihvatiti. U svom je izlaganju upozorila da Nadzorni odbor, posebno nakon što su ga lani napustili Ante Žigman i Orsat Miljenić, nije funkcionirao, a da je zbog 'partitokratskog dogovora' narušena i suradnja s Programskim vijećem, koje je nazvala 'paratijelom'.

'Nije se znalo tko je odgovoran. Netko je imao samo prava, a odgovornost se svodila na one koji nisu imali nikakva prava', kazala je Luks Kalogjera. Ocijenila je kako je u tada važećem Zakonu o HRT-u bilo 'koruptivnih elemenata', posljedica čega je, rekla je, bilo i to da su se javni novci prikupljeni od tv pretplate izvlačili s HRT-a preko vanjskih produkcija i odvjetničkih ureda.

Većina u Odboru suglasila se s prijedlogom Vlade i nije podržala ni izvješće Programskog vijeća, no svi su zastupnici podržali novi sastav tog tijela, na čelu s Ninom Obuljen koja je, iako je tek nedavno imenovana na tu funkciju, predstavila izvješće o radu Vijeća u prošlom sastavu.

Obuljen je kratko izvijestila kako je Vijeće u svom radu većinom ispunilo svoje zakonske obveze, s čim su se zastupnici HDZ-a složili i podržali izvješće, no ne i članovi Odbora iz vladajuće većine te predsjednik Odbora Branko Vukšić (Hrvatski laburisti), koji je ocijenio kako se Programsko vijeće 'bavilo svim i svačim samo ne programom' te da je bilo 'produžena ruka politike'.

Odbor se suglasio da će svih 14 kandidata za dva mjesta u Nadzornom odboru HRT-a pozvati na razgovor prije nego odluči koga će Saboru predložiti za imenovanje na tu funkciju, za koju se ponovno kandidirala i Silvija Luks Kalogjera. Iako ona i kandidat Vjekoslav Krsnik nisu natječajnoj dokumentaciji priložili original, već presliku izjave da nisu u sukobu interesa, Odbor je zaključio kako će biti dovoljna originalna izjava iz prošlog natječajnog kruga.

Odbor se krajem listopada uspio usuglasiti samo oko dva kandidata za članove Nadzornog odbora, Gorana Krmpotića i Viktora Gotovca, dok se za preostala dva mjesta proveo novi natječaj. Peti član Nadzornog odbora bira se iz redova zaposlenika HRT-a.