ZA PET ČLANOVA NADZORNOG ODBORA

Silvija Luks od HRT-a traži pola milijuna kuna!

04.10.2011 u 13:44

Bionic
Reading

Predsjednica Nadzornog odbora HRT-a Silvija Luks zatražila je od Uprave kuće da se, za rad pet članova NO u 2012. godini osigura oko pola milijuna kuna, potvrđeno nam je iz izvora bliskog vrhu javnog RTV servisa

Luks je, doznajemo iz korespondencije koju posjedujemo, s nadležnim službama na Prisavlju zatražila da se odobre troškovi putovanja i smještaja za članove NO na mjesečnoj razini od 17.500 kuna. Za mobitele bi mjesečno HRT trebao izdvajati 1.000 kuna, a za njihovu nabavu na godišnjoj razini, predsjednica NO-a procjenjuje da bi trebalo osigurati sedam tisuća kuna.

Troškovi reprezentacije (piće i hrana) zacrtani su na tri tisuće kuna mjesečno, uredski materijal na tisuću kuna godišnje, a za taksi prijevoz tijekom jednog mjeseca valjalo bi osigurati dvije tisuće kuna.

Zahtjevi tu ne staju, pa bi za pet članova NO-a trebalo nabaviti i pet prijenosnih računala za 30 tisuća kuna. Posebno zanimljive su stavke troškova usluga vanjskih stručnjaka koje bi NO koristio. Za njih bi u idućoj godini valjalo osigurati sto tisuća kuna, kao i trošak reprezentacije koji bi mjesečno na raspolaganju imali pet tisuća kuna.

Budući da u pojedinim stavkama, poput mjesečnih troškova službenog mobitela i nabave na godišnjoj razini, nije precizirano odnose li se navedene brojke na pojedinačne članove NO-a ili sve zajedno, konačna brojka iz troškovnika planiranog za 2012. varira između 491.000 i 567.000 tisuća kuna.

Na ovu svotu treba dodati i naknadu od dvije tisuće kuna mjesečno po članu NO-a, za rad u njemu, koji im po zakonu pripada pa je zapravo trošak koji bi na Prisavlju u konačnici imali za rad NO-a dosegnuo 690 tisuća kuna.

'Pojedine stavke koje su navedene protuzakonite su i potpuno je nejasno na čemu su one temeljene. Ne znam otkud ideja da bi HRT trebao, primjerice, plaćati troškove reprezentacije za vanjske suradnike NO-a i to pet tisuća kuna mjesečno. To su nebulozni zahtjevi koje Uprava HRT-a sasvim sigurno neće odobriti', kazao nam je sugovornik blizak vodstvu kuće želeći ostati anoniman.

Iz Odnosa s javnošću HRT-a potvrđeno nam je da, osim mjesečne naknade od dvije tisuće kuna, članovi NO-a imaju pravo samo na trošak putovanja. Budući da na sjednice NO-a u Zagreb stiže tek Željko Čagalj, njemu se za svako putovanje na relaciji Osijek - Zagreb - Osijek osigurava 1.130 kuna. Što se tiče ostalih troškova, na HRT-u smatraju da članovi NO-a na njih nemaju pravo sukladno važećim aktima HRT-a.

Koji su to vanjski stručnjaci koje bi NO angažirao, nije poznato, iako, prema članku 23. Zakona o HRT-u, na njih ima pravo. Kada smo kontaktirali sa Silvijom Luks u vezi planiranih troškova i angažmana vanjskih stručnjaka, u glasu joj se dalo osjetiti neugodno iznenađenje činjenicom da smo u posjedu plana troškova NO-a koje je uputila nadležnim službama.

'Hoćemo li angažirati sudske vještake, pravne stručnjake ili nekog trećeg, javnost će saznati na vrijeme. Sve su to podmetanja i znam otkuda to dolazi. Kako vi znate što sam ja zatražila? Što će biti odobreno, odlučit će NO, a ne Uprava kuće. Nemojte me više zvati jer vam neću ništa reći', ultimativno je zaključila je Luks.

S HRT-a pak poručuju kako troškove NO-a ne odobrava NO nego Uprava kuće.