VOJNI IZVJEŠTAJ

Sigurnost Japana ugrožavaju Kina i Sjeverna Koreja

09.07.2013 u 11:13

Bionic
Reading

Sigurnost Japana pod sve je većom prijetnjom 'nametljive' Kine i 'nepredvidive' Sjeverne Koreje, navodi se u novom izvješću japanske vojske objavljenom u utorak, dok vladajući političari pozivaju na jačanje vojnih snaga kako bi se odgovorilo na te prijetnje

Izvješće, prvo otkako je konzervativni premijer Shinzo Abe preuzeo dužnost, moglo bi izazvati oštru reakciju Kine, s kojom Japan ima dugotrajan teritorijalni spor.

'Postoje razna pitanja i destabilizirajući faktori u sigurnosnom okruženju Japana, a neka od njih postaju sve osjetljivija, akutnija i ozbiljnija', navodi se u izvješću.

'Kina je pokušala silom promijeniti status quo, što nije sukladno postojećem poretku međunarodnog prava', dodaje se u izvješću. 'Kina bi trebala prihvatiti i pridržavati se međunarodnih normi'.

Kinesko-japanski spor oko otočića u Istočnom kineskom moru razbuktao se u rujnu prošle godine pošto je Japan nacionalizirao te otoke, poznate u Japanu kao Senkaku, a u Kini kao Diaoyu.

U izvješću se također izražava zabrinutost zbog nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje. 'Lansiranje projektila ... pokazalo je da je Pjongjang razvio tehnologiju i produžio doseg i točnost svojih balističkih projektila', dodaje se u izvješću.