SANDRA ŠVALJEK

'Sigurno neću biti HDZ-ova kandidatkinja'

09.05.2016 u 12:36

Bionic
Reading

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek ustvrdila je da se Grad Zagreb može voditi i bez podrške velikih stranaka, čemu uostalom svjedoči i aktualni gradonačelnik Milan Bandić. 'On je na prethodnim izborima kao nezavisni kandidat osvojio izbore. Imao je, doduše, drugačiju poziciju nego ja danas, ali ja imam veliku podršku građana', kazala je Švaljek, gostujući u emisiji Novi dan televizije N1

Do izbora je još godinu dana, no Švaljek objašnjava da se kandidira sada zato što planira poduzeti veći broj aktivnosti i želi da je građani bolje razumiju.

'Znam da se sjećaju vremena kada sam mijenjala gradonačelnika, ali to su bile izvanredne okolnosti. Želim im se predstaviti u normalnim uvjetima i treba mi vremena da bolje razumijem njihove potrebe, želim otvoriti rasprave i teme koje su kontroverzne te u dijalogu s građanima pripremiti platformu za vođenje Grada', rekla je Švaljek.

Naglašava da Zagreb treba riješiti komunalne probleme, a Jakuševac treba zatvoriti do 2018., čak ako se i dobije produljenje tog roka, jer stanje nije zadovoljavajuće. 'Znamo za najavu izgradnje spalionice, od koje se odustalo bez nuđenja novog rješenja. Građani trebaju reći svoju preferenciju, treba ponuditi različita rješenja, koja su u primjeni u drugim gradovima i pokupiti ona najbolja', ističe Švaljek.

Nije se, kaže, pridružila prosvjedu prošloga tjedna, kada su tete iz vrtića izašle na ulicu zbog manjka kapaciteta za oko 10.000 djece. Vrtićima se, smatra, treba posebno pozabaviti. Upitana bi li ona gradila fontane ili vrtiće, odgovara da ne treba graditi zgrade koje su arhitektonska čuda.

'Svi znamo da se mlade obitelji doseljavaju nove kvartove - nastane baby boom, pa onda kvart stari i nestaje potreba za vrtićima. Treba graditi mobilne i fleksibilne vrtiće. Fontane trenutno nisu prioritet', odgovorila je. Na pitanje koliko se moglo vrtića izgraditi tim novcem, kaže da nije računala, 'ali sigurno se mogao riješiti problem barem u jednoj četvrti'.

Je li točno da je priskrbila podršku HDZ-a i da bi na izbore mogla izaći kao njihova kandidatkinja?

'Prvi put čujem za tu informaciju, ali svašta se pričalo o meni - i da me podržava SDP i druge stranke. Za sada ću izaći na izbore kao nezavisna kandidatkinja. Ako postoje stranke koje su spremne stati iza mog programa, ideja i prijedloga, ja ću to prihvatiti, ali za sada ne znam koje su to stranke', rekla je Švaljek.

Bi li prihvatila da bude kandidatkinja HDZ-a?

'Neću sigurno biti HDZ-ova kandidatkinja, bit ću nezavisna. Ali ako neka od velikih stranaka želi podržati nezavisnu kandidatkinju, to je na njoj', zaključila je Švaljek.

Kako Švaljek gleda na problem maksimirskog stadiona i financiranja NK Dinama te još niz pitanja, pogledajte ovdje.