SLIJEDE IZBORI?

Shizofrena sjednica zagrebačke Skupštine: Ne zna se ima li Bandić većinu ili ne, javile se i teorije zavjere oko Palme

12.11.2018 u 11:23

Bionic
Reading

Ima li itko većinu u Skupštini Grada Zagreba? Pitanje je to koje se nametnulo nakon danas održanog nastavka prošlotjedne sjednice u kojem su, da bi se ona završila, sudjelovali predstavnici oporbe i vlasti, ali bez Nezavisnih za Hrvatsku

Jutrošnja sjednica, podsjetimo, započela je stankom od sat vremena zbog nedostatka kvoruma. Naime, dio oporbenih zastupnika pojavio se na sjednici, ali se nije prijavio za sudjelovanje u njenom radu, a predstavnici Nezavisnih za Hrvatsku (NZH) uopće se nisu pojavili u Skupštini. Razlog za opstrukciju je gostovanje Dragana Markovića Palme, srpskog političara i prijatelja Željka Ražnatovića Arkana, koji je u Zagrebu boravio na poziv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Iako su iz NZH tražili od Bandića da se ispriča zbog Palmina gostovanja, što je on i učinio, jutros su smatrali da objavljena isprika nije dovoljna jer je upućena samo 'istinskim braniteljima', ne svim građanima Zagreba, a uz to je plaćena novcem poreznih obveznika.

U pomalo shizofrenoj situaciji, nakon pauze i sastanka sa svim klubovima, odlučeno je da će se sjednica nastaviti i zaključiti na način da će sve točke koje je predložio gradonačelnik biti povučene, a odluka se donosila samo o onima koje su bile tehničke prirode.

  • +19
Sjednica Gradske skupštine odgođena zbog nedostatka kvoruma Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

U nastavku rada sjednice ponovno nisu sudjelovali Neovisni za Hrvatsku, a kako će se stvari razvijati u budućnosti unutar same vladajuće koalicije, koju uz njih čine HDZ i Bandićeva stranka, ostaje nam vidjeti. Naime, na sljedećoj sjednici trebalo bi se glasati o proračunu za 2019. godinu, a želja oporbe je da se on ruši te da se u skorijoj budućnosti, osim na izbore za Skupštinu, ide na izbore za gradonačelnika.

Sasvim je evidentno to da oporba neće podržati proračun, ali je pitanje kako će se u cijeloj priči postaviti Neovisni za Hrvatsku. U trenutnoj konstelaciji snaga, od 51 zastupnika, na Bandićevoj strani s Neovisnima je njih 28.

Zastupnički klub Bandićeve stranke broji 16 članova, klub HDZ-a sedam, a klub Neovisnih za Hrvatsku pet. Od oporbenih klubova, klub SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska ima sedam, klub HSLS-a i Nezavisne liste Zagreb ima šest, klub zastupnika Lijevog bloka četiri, a klub GLAS-a i HSU-a tri. Zastupnici Tihomir Milovac, Tomislav Stojak i Marko Torjanac nisu članovi nijednog kluba gradskih zastupnika.

Bez Neovisnih za Hrvatsku Bandić nema većinu, a skupštinski hodnici već bruje o tome kako je Palmino gostovanje u Zagrebu bio njegov smišljen potez za rješavanje Neovisnih i prikupljanje tri nova imena na svoju stranu, koja bi mu bila dostatna da formira novu većinu.