PROBLEMI U ZG SKUpŠTINI

Esih i ekipa ruše kvorum zbog Palme, nisu zadovoljni Bandićevom isprikom

12.11.2018 u 09:41

Bionic
Reading

Sjednica Skupštine Grada Zagreba koja je trebala početi u devet sati odgođena je za sat vremena zbog nedostatka kvoruma. Uz zastupnike iz stranke Rada i solidarnosti BM 365, koalicijskog partnera HDZ-a, nije bilo Neovisnih za Hrvatsku

Kao što su i najavljivali, Neovisni za Hrvatsku (NH) odbili su sudjelovati u radu Skupštine sve dok se gradonačelnik Milan Bandić ne ispriča svim Zagrepčanima zbog toga što je na njegov poziv u metropoli 2. studenog boravio Dragan Marković Palma, predsjednik skupštine Jagodine i bivši blizak suradnik ratnog zločinca Željka Ražnjatovića Arkana.

Neovisni za Hrvatsku smatraju da isprika koju je Bandić podnio usmenim i pisanim putem nije upućena svim Zagrepčanima, već samo 'istinskim braniteljima'.

  • +19
Sjednica Gradske skupštine odgođena zbog nedostatka kvoruma Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Ništa se nije promijenilo. Nismo čuli ispriku građanima Zagreba. Pojavili smo se na svom radnom mjestu i čekamo što će se dalje događati. U klubu smo i na raspolaganju smo gradonačelniku Zagreba. Isprika je bila samo istinskim braniteljima, ne svima, i to plaćena našim novcem. Što će biti dalje, vidjet ćemo. Na sjednici nećemo biti', kazala je Esih.

U Skupštini se danas pojavio 21 od 50 zastupnika.

Uz Neovisne za Hrvatsku, kvorum je rušila oporba koja se pojavila u dvorani, ali se nisu prijavili za sjednicu.

  • +24
Sva lica Brune Esih Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Andrija Mikulić, predsjednik Skupštine, kazao je kako će se više znati oko 10 sati, nakon što obavi razgovore s predstavnicima oporbe koji su, prema njegovim riječima, tražili raspuštanje Skupštine, ali za to, naveo je, nisu imali 26 ruku.

'Poručio bih kolegama iz oporbe da se ne razbacuju obećanjima prema biračima jer prvo obećanje, prema kojem imaju većinu za raspuštanje Skupštine, nisu ispunili. Takav zahtjev s 26 ruku nisam dobio. Tražili su da ni ne započnemo sjednicu te da sjednemo i razgovaramo. Oni su stajali u dvorani i jednostavno se nisu ni prijavili da bi činili kvorum. Ako nakon sastanka budemo imali kvorum, nastavit ćemo dalje, a ukoliko ne, iskoristit ću svoju predsjedničku ovlast da u predviđenom roku sazovem novi nastavak sjednice', kazao je Mikulić.

  • +22
Gradska skupština raspravlja o izvršenju proračuna za 2018. godinu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dodao je da oporba nije iščitala u zakonu to da se proračunska sjednica može sazvati bez obzira na sve. 'Po zakonu mogu sazvati proračunsku sjednicu bez obzira na sve, a tko će na nju doći, to ćemo vidjeti', naveo je Mikulić. Prijedlog proračuna, podsjetimo, mora se poslati u proceduru do 15. studenog.