SMANJENJE NAPETOSTI

Seul snizio stupanj pripravnosti

07.01.2011 u 09:11

Bionic
Reading

Južnokorejske i američke snage razmještene u Južnoj Koreji snizile su stupanj pripravnosti ne temelju obavještajnih informacija prema kojima je i Sjeverna Koreja ublažila stupanj pripravnosti svojih postrojba na zapadnoj obali poluotoka, javili su u petak južnokorejski mediji

Sjevernokorejske snage, među kojima i topničke postrojbe koje su granatirale južnokorejski otok krajem studenoga, nalazile su se dosad u stanju povišene pripravnosti, ali sada su, čini se, u stanju redovite pripravnosti, javila je agencija Yonhap.

'Sada proučavamo stanje kako bismo vidjeli jesu li te mjere povezane s pomirljivim gestama koje su dolazile sa Sjevera, poput ponude za početak pregovora', rekao je jedan južnokorejski vladin izvor za Yonhap.

Južnokorejska vojska odbila je komentirati medijska izvješća. 'Ne komentiramo obavještajna pitanja', rekao je jedan vojni dužnosnik.

Sjeverna Koreja u srijedu je priopćila da želi bezuvjetne pregovore sa Seulom te pozvala na suzdržavanje od međusobnih provokacija. Sjevernokorejska ponuda uslijedila je nakon što je SAD u regiju poslao svog posebnog izaslanika Stephena Boswortha. On je u srijedu i četvrtak razgovarao s južnokorejskim i kineskim dužnosnicima o smirivanju napetosti na Korejskom poluotoku, a u petak bi trebao posjetiti i Japan.

Napetosti na Korejskom poluotoku doživjele su vrhunac krajem prošle godine pošto je u studenome sjevernokorejska vojska granatirala južnokorejski otok Yeonpyeong u spornim pograničnim vodama. U granatiranju su poginule četiri osobe.

U ožujku 2010. u potapanju južnokorejske korvete poginulo 46 mornara, za što je međunarodnom istragom utvrđena odgovornost Pjongjanga koji to demantira.