pregovori

Seul i Washington nisu postigli dogovor o troškovima američkih snaga

18.12.2019 u 11:34

Bionic
Reading

Južna Koreja i SAD nisu u srijedu uspjeli postići dogovor o financijskom doprinosu Seula troškovima boravka oko 28.500 američkih vojnika u toj zemlji na kraju dvodnevnih pregovora, posljednjih prije nego što prestane važiti postojeći dogovor 31. prosinca

Zastupnici u južnokorejskom parlamentu kazali su da je Washington tražio do 5 milijarda dolara godišnje, pet puta više nego što se Seul suglasio platiti za ovu godinu.

U okviru svoje politike 'Amerika na prvom mjestu' američki predsjednik Donald Trump zahtjievao je da mnogi američki saveznici, ukljčujući članice NATO-a i Japan, izdvoje više za obranu.

Često je optuživao Južnu Koreju da je bogata zemlja koja profitira na američkim vojnim snagama koje su u zemlji kao nasljeđe Korejskog rata koji se vodio od 1950. do 1953. i zbog prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja.

Nepostizanje dogovora moglo bi dovesti do istog scenarija kao i prošle godine kada je protekao rok pa je naknadno postignut dogovor s retroaktivnom primjenom.

Nepostizanje dogovora, upozoravaju stručnjaci, moglo bi ugroziti čitavu budućnost američke nazočnosti na teritoriju Južne Koreje. Prva posljedica je trenutačno slanje tisuća Južnokorejaca koji servisiraju američku vojsku na neplaćeni odmor.

U Južnoj Koreji održano je nekoilko prosvjeda protiv američkih zahtjeva za povećanim novčanim izdvajanjima, a ankete pokazuju da se uvjerljiva većina stanovnika protivi povećanju tih sredstava, no isto tako uvjerljiva većina je za ostanak američkih snaga u Južnoj Koreji.