mark esper

Američki ministar obrane kaže da američki vojnici neće sudjelovati u uspostavi sigurnosne zone

18.10.2019 u 23:37

Bionic
Reading

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u petak da američke snage neće sudjelovati u uspostavljanju takozvane sigurnosne zone na sjeveru Sirije te da se SAD "nastavlja povlačiti sa sjeveroistoka Sirije". Turski predsjednik Tayyip Erdogan je ranije u petak najavio da će postaviti na desetke promatračnica na sjeveroistoku Sirije i naveo kako će se "sigurnosna zona" proširiti znatno dalje nego što se navodi u krhkom dogovoru za prekidom vatre.

Primirje koje je objavio američki potpredsjednik Mike Pence nakon razgovora u Ankari s Erdoganom potrajat će pet dana kako bi se kurdska milicija povukla iz turske "sigurnosne zone".

Dogovorom o prekidu vatre se ublažava kriza nastala nakon što je Trump žurno i neočekivano povukao američke vojnike iz Sirije. Kritičari ga optužuju za napuštanje vjernih saveznika Kurda koji su se godinama borili uz američke vojnike protiv Islamske države.

"Američke kopnene snage neće sudjelovati u uspostavi sigurnosne zone, ali ćemo nastaviti komunicirati i s Turskom i sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF)", rekao je Esper. 

Esper će ovih dana otputovati na Bliski istok te u Bruxelles gdje će, između ostalog, razgovarati o budućoj kampanji protiv Islamske države. 

Američki ministar obrane je u petak razgovarao s turskim kolegom i ponovio kako Ankara mora poštovati dogovor o prekidu vatre i osigurati sigurnost ljudi u područjima pod kontrolom turskih snaga. 

"Administracija je i dalje usredotočena na zaštitu vjerskih i etničkih manjina u regiji. Ovaj prekid vatre prijeko je potreban korak u zaštiti ranjivih populacija", rekao je Esper. 

Podsjetio je turskog ministra obrane Hulusija Akara kako je Turska odgovorna za sigurnost zatvorenika Islamske države u područjima pogođenima turskom ofenzivom. 

Američki dužnosnik koji je zatražio anonimnost, rekao je da će SAD nastaviti provoditi zračni nadzor nad zatvorima u sjeveroistočnoj Siriji u kojima se nalaze militanti Islamske države.