ukupno 28 mertvih na 997 slučajeva

Šest mrtvih u jednom danu u Sloveniji, najviše do sada

05.04.2020 u 12:23

Bionic
Reading

U Sloveniji je u subotu umrlo šest ljudi zaraženih koronavirusom, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva povećan na 28, dok je broj novozaraženih porastao za 20 i sad ih je ukupno 997, objavila je u nedjelju slovenska vlada

Riječ je o najvećem broju smrtnih slučajeva u Sloveniji od izbijanja epidemije Covida-19. Izliječenih je do sada 98, kazao je glasnogovornik vlade Jelko Kacin novinarima. Trenutačno stanje u bolnicama je 108 hospitaliziranih, 0d čega 31 na intenzvnim odjelima. I dalje je kritično stanje u domovima za starije - najosjetljivijom populacijom, gdje je ukupan broj zaraženih štićenika i osoblja oko 200.

Mmeđu zdravstvenim osobljem do sada je potvrđeno 156 slučajeva pozitivnih testova na koronavirus. Kacin i infektologinja Bojana Beović upozorili su da Slovenija još nije uspjela zaustaviti porast broja zaraženih unatoč mjerama socijalnog distanciranja koje je propisala vlada, što pripisuju "druženju" u privatnim prostorijama, obiteljskim sastancima i proslavama kao što su rođendani.

  • +5
Koronavirus u Sloveniji Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Upozoravaju da takve situacije treba izbjegavati, osobito u stanovima i zatvorenim prostorijama jer su jednako opasne kao i socijalni kontakti u javnim prostorima. Beović kaže da bi nepridržavanje mjera socijalne izolacije moglo dovesti do toga da epidemija potraje "još mjesecima". Ako se svi budu dosljedno pridržavali restrikcija, krajem mjeseca mogle bi početi pripreme za "normalizaciju" stanja u Sloveniji, dodala je.