MONSTRUM KEZELE

Šest godina zatvora za brutalno silovanje nećakinje

20.02.2013 u 20:59

Bionic
Reading

Ivo Kezele (38) iz Bickog Sela na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu nepravomoćno je osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja svoje šesnaestogodišnje nećakinje

Sutkinja Marija Balenović u cijelosti je prihvatila navode optužnice po kojima je Kezele nakon zabave u mjesnom domu u selu istočno od Slavonskog Broda pratio kući svoju maloljetnu nećakinju. Kada su došli do njene kuće, zamolio ju je da se malo prošetaju.

Kada su došli do kraja ulice, ona mu je rekla da ne želi ići dalje jer je mrak, na što je on odgovorio: 'Ne ideš ti nikamo.' Odvukao ju je u obližnji neosvijetljeni šljivik, stavio joj ruku na usta, oborio je na zemlju i legao na nju. Djevojka se bojala da će ju ugušiti, no uspjela je promrmljati da makne ruku jer da neće vrištati. No kad je ruku maknuo, ipak je vrisnula u nadi da će ju tko čuti. Kezele ju je nakon toga ošamario, kazao joj da je već dvije godine voli te da će joj napraviti dijete.

Unatoč njezinu opiranju, silovao ju je te zatim pobjegao u šumu. U strahu od policije Kezele se jedanaest dana skrivao od policije, spavajući po šumama, poljima i livadama, a na kraju se predao zbog iscrpljenosti.
'Nema sumnje da je okrivljenik u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv i da je djelo počinio s unaprijed stvorenom namjerom i ciljem da siluje žrtvu', kazala je sutkinja. Kod izricanja kazne u obzir su uzete otegotne okolnosti poput činjenica da je Kezele već osuđivan za slično kazneno djelo (spolni odnošaj s nemoćnom osobom) te grubog postupanja prema oštećenoj, koja je zbog toga zadobila ozljede lica, vrata, očiju i usana, piše Večernji list

'Izdržali ste kaznu od dvije godine za prošlo silovanje, no kako tadašnje ublažavanje kazne nije polučilo svrhu, vijeće smatra da je kazna od šest godina primjerena vašem stupnju odgovornosti', kazala je sutkinja u svom obraćanju okrivljenom. Okrivljenikovo priznanje počinjenog djela, što je obrana isticala kao olakotnu okolnost, ocijenjeno je kao necjelovito jer je Kezele na ispitivanju priznao krivnju, no na glavnoj raspravi rekao je kako je istina da je bio na zabavi s nećakinjom, ali kako se ne sjeća samog seksualnog odnosa.

Sudski je vještak psihijatrijsko-psihološkim vještačenjem utvrdio da je okrivljenik u vrijeme počinjenja kaznenog djela zbog utjecaja alkohola bio smanjeno ubrojiv, ali ne u bitnijoj mjeri. Prema njegovim riječima, Kezele nije bio pijan, nego pripit, a takvo stanje ne povlači za sobom naknadne rupe u sjećanju. Obrana je najavila žalbu na visinu presude, do čije će pravomoćnosti okrivljenik ostati u istražnom zatvoru.