oglasio se dip

Sessa: Izbori su prošli mirno, ali nabijeni strašću. Glasanje se ponavlja na 18 mjesta

17.05.2021 u 11:59

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za medije na kojoj su izvijestili o provedbi lokalnih izbora. Na konferenciji su govorili predsjednik DIP-a Đuro Sessa te potpredsjednice Ana Lovrin i Vesna Fabijančić–Križanić

'Na 18 biračkih mjesta će biti ponavljanja izbora, sljedeće nedjelje zbog nekih nepravilnosti koje su se utvrdile na biračkom mjestu, zbog jednog-dva viška listića. Jedini izbori će se ponoviti za vijeće u Kneževim Vinogradima jer je došlo do tehničke greške u sadržaju listića. U nekoliko županija, općina i gradova su rezultati završeni u prvom krugu. U 14 županija i Gradu Zagrebu, 55 gradova i 87 općina se ide u drugi krug', kazao je Sessa.

'Izbori su uglavnom prošli u redu, bilo je manjih incidenata, lokalni izbori su više nabijeni nekom strašću nego državni izbori. Možemo biti zadovoljni da su izbori prošli mirno, u demokratskoj atmosferi', rekao je Sessa.

Upitan o kršenju izborne šutnje, Sessa je kazao da je 'dolazilo do kršenja izborne šutnje koristeći moderna sredstva komunikacije koja se ne mogu kontrolirati, a koja su se zloupotrebljavala', prenosi Večernji list.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Ne može reći koliko će kazni biti za kršenje predizborne šutnje. 'Oni koji su nadležni su niža izborna povjerenstva i oni će morati imati cijeli registar utvrđenih kršenja i dalje postupati prema zakonu. U kojoj će to mjeri biti to vam zasad ne možemo reći. Kazne će izreći prekršajni sud. To je vrlo otvoreno pitanje koje se ponavlja od jednih do drugih izbora. S tom izbornom šutnjom treba nešto učiniti, ili je treba maknuti ili će trebati dosta poraditi na posljedicama kršenja izborne šutnje. Ima čvrstih argumenata da se izborna šutnja ukine, ali ne znam što bi se sve događalo da izborne šutnje nema - kazao je Sessa.