OTKRIO IDENTITET ZAŠTIĆENIH SVJEDOKA

Šešelju presuda za nepoštivanje suda 31. listopada

06.10.2011 u 21:27

Bionic
Reading

Haaški će sud 31. listopada izreći presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju po drugoj optužnici za nepoštivanje suda odnosno zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svjedoka, objavio je u četvrtak Haaški sud

Tužiteljstvo je zatražilo da se Šešelja proglasi krivim i osudi na tri godine zatvora. ICTY je Šešelja, kojem se u Haagu sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH te protiv vojvođanskih Hrvata, tri puta optužio za nepoštivanje suda i po jednoj je optužnici 2009. donesena osuđujuća presuda.

On je u srpnju 2009. proglašen krivim i osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je u knjizi otkrio imena i druge osobne podatke tri zaštićena svjedoka. Sudsko vijeće tada je utvrdilo da je Šešelj otkrio povjerljive informacije 'namjerno, znajući da je time prekršio naloge sudskog vijeća' i istaknulo da je potrebno 'obeshrabriti takvu vrstu ponašanja i poduzeti takve mjere koje će osigurati da tako nešto ne ponovi ni optuženi niti ijedna druga osoba'.

S obzirom na to da Šešelja ta presuda nije obeshrabrila, tužiteljstvo je u veljači prošle godine moralo podići drugu optužnicu jer je u jednoj od svojih novih knjiga, čiji naslov također nije objavljen, objavio podatke o 11 zaštićenih svjedoka tužiteljstva koji jasno upućuju na njihov identitet. To suđenje započelo je 22. veljače i završeno je u lipnju a presuda će biti izrečena 31. listopada.

Treća i najnovija optužnica podignuta je u svibnju ove godine zbog toga što je Šešelj na svojoj web stranici objavio povjerljive podatke o identitetu tužiteljskih svjedoka zbog kojih je dobio prve dvije optužnice za nepoštovanje suda. Po toj se optužnici u lipnju izjasnio da se ne osjeća krivim.

Šešelj je u pritvoru Haaškoga suda od početka 2003. godine, a njegovo suđenje za ratne zločine počelo je u studenome 2007. Tužiteljstvo je dovršilo svoj dio dokaznog postupka a Šešelj je najavio kako ne namjerava iznositi obranu pa bi sudsko vijeće moglo sazvati iznošenje završnih riječi.