RATNI ZLOČINAC

Šešelj u srijedu o trećoj optužnici za nepoštivanje suda

05.07.2011 u 11:21

Bionic
Reading

Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj u srijedu poslijepodne trebao bi se pred Haškim sudom izjasniti o krivnji po trećoj optužnici koja ga tereti za nepoštivanje suda, odnosno za otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka

Haški sud je u svibnju podignuo treću optužnicu protiv Šešelja za nepoštivanje suda zbog toga što sa svoje web stranice nije uklonio podatke koji otkrivaju identitet zaštićenih svjedoka tužiteljstva. U optužnici se navodi da se Šešelj oglušio o naloge suda da ukloni sa svoje web stranice podatke koji otkrivaju identitet tužiteljskih svjedoka.

'Vijeće pokreće postupak zbog nepoštivanja protiv Vojislava Šešelja koji svjesno i namjerno nije ispunio nalog Vijeća za uklanjanjem povjerljivih podataka s web stranice', navodi se u optužnici.

Šešelj, kojem se pred Haškim sudom sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH te protiv vojvođanskih Hrvata, već ima jednu presudu za otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka.

On je u srpnju 2009. proglašen krivim za nepoštivanje suda i osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je u knjizi otkrio imena i druge osobne podatke tri zaštićena svjedoka. Sudsko vijeće tada je utvrdilo da je Šešelj otkrio povjerljive informacije 'namjerno, znajući da je time prekršio naloge sudskog vijeća' i istaknulo da je potrebno 'obeshrabriti takvu vrstu ponašanja i poduzeti takve mjere koje će osigurati da tako nešto ne ponovi ni optuženi ni ijedna druga osoba'.


S obzirom na to da Šešelja ta presuda nije obeshrabrila, tužiteljstvo je u veljači prošle godine moralo podići drugu optužnicu jer je u jednoj od svojih novih knjiga, čiji naslov nije objavljen, objavio podatke o 11 zaštićenih svjedoka tužiteljstva koji jasno upućuju na njihov identitet. To suđenje započelo je 22. veljače i sada se očekuje presuda, a treća i najnovija optužnica podignuta je zbog toga što je Šešelj na svojoj web stranici objavio povjerljive podatke o identitetu tužiteljskih svjedoka zbog kojih je dobio prve dvije optužnice za nepoštivanje suda.

Šešelj je u pritvoru Haškog suda od početka 2003. godine, a njegovo suđenje za ratne zločine koje je počelo u studenome 2007. došlo je do polovice. Tužiteljstvo je dovršilo svoj dio dokaznog postupka i slijedi izvođenje dokaza obrane. Šešelj je zaprijetio da neće izvoditi obranu ukoliko sud ne ispuni nekoliko njegovih uvjeta među kojima su i reguliranje financiranja njegove obrane te rješavanje statusa njegovih suradnika. Većinu tih uvjeta vijeće je odlukom u lipnju odbilo i dalo mu rok da do 8. kolovoza dostavi popis svojih svjedoka.