'ČETNIČKI BAL' U BEOGRADU

Šešelj: Rasturio sam Haški sud i pretvorio ga u ranjenu zvijer

15.11.2014 u 14:30

Bionic
Reading

Privremeno oslobođeni vođa radikala i haaški optuženik Vojislav Šešelj rekao je u subotu u Beogradu svojim pristašama radikalima kako je 'rasturio' Haaški sud i pretvorio ga u 'ranjenu zvijer' te da su na vlasti u Srbiji izdajnici koji su iznevjerili srpske nacionalne interese i 'dodvoravaju se Amerikancima'

U središtu Beograda na skupu pristaša Srpske radikalne stranke (SRS) Šešelja je pozdravilo oko 3000 ljudi, prema procjenama policije.

'Izbacili su me iz Den Haaga zbog moje drskosti i bezobrazluka, a ne zbog bolesti. Kažu da takvo čudovište nisu vidjeli, a ja im odgovaram da smo takvi svi mi srpski četnici, a naročito četničke vojvode. Rasturio sam Haaški sud kao što sam i obećao', rekao je Šešelj.

Šešelj je istaknuo da su vlast i njena politika pogrešni i da je Srbiji neophodna nova gospodarska politika, savezništvo s Rusijom, Bjelorusijom i Kazahstanom i okretanje istoku.


'Izdali su, ali je došlo vrijeme da polože račune', rekao je Šešelj govoreći o nekad najbližim političkim prijateljima predsjedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću i najavio da će 'već slijedeće godine imati nove izbore.

Dok se čekao dolazak Šešelja, s pozornice na središnjem beogradskom trgu puštane su krajiške i četničke pjesme, među kojima i 'Sprem'te se, sprem'te četnici', a uz pojačane snage policije za održavanje reda radikali su angažirali oko 1.000 svojih članova. Šešeljeve pristaše nose stranačke zastave, majice i bedževe sa Šešeljevim likom.

Snage policije pojačane su i ispred predsjedništva Srbije, gdje je ured Nikolića, koji je uz premijera Aleksandra Vučića jedan od nekadašnjih Šešeljevih najbližih suradnika. Radikali su poslije Šešeljeva govora krenuli u šetnju središtem grada, prema Skupštini Srbije, a skup protječe bez incidenata.

Haaški sud je pustio na Šešelja privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja i bez presude nakon 11 i pol godina pritvora pod optužbom za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, te protjerivanje nesrpskog stanovništva s područja BiH i Vojvodine.