važna odluka

Šeparović objasnio: Covid potvrde su ustavne jer cijepljenje nije obavezno

21.12.2021 u 18:34

Bionic
Reading

Ustavni sud u srijedu je odlučio da su pandemijske mjere legitimne ne prihvativši prijedloge za ocjenom ustavnosti oko ovlasti Stožera civilne zaštite, uvođenja covid potvrda, obveznog testiranja zaposlenika u zdravstvu i socijali te posebnih mjera prilikom prijema pacijenata

O detaljima odluke i tome hoće li one i kako utjecati na Mostov referendum u Dnevniku N1 govorio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Oporba optužuje da odluka Ustavnog suda ide na korist Vlade, a i da je njen tajmin specifičan.

'Sve se kod nas može politizirati i tumačiti ovako i onako. Prvi zahtjev smo dobili pred mjesec-dva, zadnji pred 15-ak dana i obećali smo da ćemo to brzo riješiti. Mislim da su dva mjeseca razuman rok, riješili smo ono što je bilo spremno, a o javnom sektoru ćemo kad dođe dokumentacija Vlade. Nismo htjeli donijeti odluku za vrijeme prikupljanja potpisa za referendum jer bi nas se optužilo da se miješamo u proces. Optužbe da smo pod utjecajem vlasti odbijam, to je apsolutno krivo, mi smo neovisni, samostalni, ne sudimo ni kako bi htjela vlast ni kako bi htjela oporba, rekao je Šeparović.

Potom je objasnio današnju odluku.

“Prvo, postoji mogućnost izbora, nema obveznog cijepljenja. Ima izbor, a to je testiranje. To testiranje je bezbolno, može biti malo neugosno, ali nije prekomjerni sigurnosni teret za nikog od nas. Drugo, radi se o najranjivijim skupinama stanovnika i tu je opravdano ići s takvim mjerma. Ostvaruje se cilj, a to je zaštita zdravlja tih skupina. Drugo, mjera je nužna, nismo našli blažu koja bi mogla biti, a da se postigne ista svrha. Sud je ocijenio da su ove mjere donijete sukladno zakonu, da imaju legitimni cilj, da su razmjerne i da adresatima ne stvaraju prekomjerni teret', naveo je Šeparović.

  • +8
Okupljanje prosvjednika protiv covid mjera pred zatvorom u Remetincu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj