NOGOMETNI OLIMP

Senzacionalni Grci rasplakali Portugal i Ronalda

10.05.2012 u 22:24

Bionic
Reading

Osam godina nakon Danske u Švedskoj, još jedan potpuni autsajder doživio je veliki trijumf. Europski prvak postala je Grčka, pokraj živih i zdravih Portugala, Francuske, Nizozemske, Španjolske

Hrvatska u kvalifikacijama

Hrvatska – Estonija 0:0
Belgija – Bugarska 0:2
Bugarska – Hrvatska 2:0
Andora – Belgija 0:1
Bugarska – Andora 2:1
Estonija – Belgija 0:1
Hrvatska – Belgija 4:0
Estonija – Bugarska 0:0
Hrvatska – Andora 2:0
Andora – Estonija 0:2
Estonija – Androa 2:0
Bugarska – Belgija 2:2
Estonija – Hrvatska 0:1
Belgija – Andora 3:0
Andora – Hrvatska 0:3
Bugarska – Estonija 2:0
Andora – Bugarska 0:3
Belgija – Hrvatska 2:1
Hrvatska – Bugarska 1:0
Belgija – Estonija 2:0

Ljestvica
1. Bugarska 17
2. Hrvatska 16
3. Belgija 16
4. Estonija 8
5. Andora 0

Dodatne kvalifikacije
Hrvatska – Slovenija 1:1
Slovenija – Hrvatska 0:1

Pod trenerskim vodstvom Otta Barića prilično obnovljena Hrvatska krenula je u kvalifikacije za Euro 2004. u Portugalu, i to nakon neuspješnog nastupa na SP-u u Japanu. Od momčadi iz 1998. godine ostalo je vrlo malo igrača, oni glavni poput Zvone Bobana, Davora Šukera i Roberta Jarnija, pa Bilića i Štimca, više nisu igrali za reprezentaciju.

Kako je počelo, teško da je itko mogao misliti da će kvalifikacije imati sretan završetak, pa ipak - to se dogodilo. Nakon gotovo sramotnih 0:0 protiv Estonije u Osijeku i neugodnog poraza u Bugarskoj 2:0, naši su se vratili u život sjajnom pobjedom 4:0 nad Belgijom u Zagrebu, u utakmici u kojoj su 'kockasti' dobili novog vođu u liku Dade Prše.

Završili smo u dodatnim kvalifikacijama, u njima s(p)retno izbacili Sloveniju i našli se u Portugalu.

Hrvatski nastup na završnici bio je prilično kontroverzan i reakcije na dva remija i poraz u odlučujućoj utakmici s Engleskom bile su različite. Bariću se spočitavalo da je igrao previše defenzivno, a s druge strane stoji činjenica da smo zabili po dva gola Francuzima i Englezima te da smo protiv Francuske čak i oštećeni, što nas je koštalo plasmana u četvrtfinale.

U svakom slučaju, završnicu Eura obilježili su drugi, dok smo mi bili u - trećem planu. Dalje su iz naše skupine otišli Francuzi i Englezi, što je i bilo u skladu s objektivnim očekivanjima.

Već u prvoj fazi natjecanja ispali su veliki favoriti Njemačka, Italija i Španjolska. A priča o Grčkoj, njenom nevjerojatnom osvajanju naslova europskog prvaka, jedna je od najvećih nogometnih priča u povijesti europskog nogometa! Prvi put se dogodilo da isti par otvara i završava ovakvo prvenstvo, a u oba slučaja autsajder je bio uspješniji od velikog favorita i uz to - domaćina.

Završni turnir

Portugal, od 12. 6. do 4. 7. 2004.

SKUPINA B
Švicarska – Hrvatska 0:0
Francuska – Engleska 2:1
Engleska – Švicarska 3:0
Hrvatska – Francuska 2:2
Hrvatska – Engleska 2:4
Švicarska – Francuska 1:3

Ljestvica
1. Francuska 7
2. Engleska 6
3. Hrvatska 2
4. Švicarska 1

Prva utakmica u dobroj je mjeri odredila razvoj situacije u skupini A prvoga kruga. Nakon što su Giorgios Karagounis i Angleos Basinas šokirali gledatelje na stadionu Dragao u Portu (Cristiano Ronaldo je na konačnih 1:2 smanjio u 93. minuti), Portugalci su morali dobiti preostale dvije utakmice kako ne bi ispali već na početku. Tako su pred fanatičnom domaćom publikom redom nastradali Rusi i, u odlučujućem dvoboju, susjedi i uvijek najveći suparnici Španjolci kojima je presudio Nuno Gomes.

U skupini C ispala je Italija, što je svakako bila senzacija jer su 'azzurri' sigurno bili jači od sva tri suparnika, Danske, Švedske i Bugarske. No Talijani nisu uspjeli dobiti ni Švedsku ni Dansku, odigravši s njima dvije neodlučene utakmice (0:0 i 1:1).

U dvoboju sa Švedskom Italija je vodila do pet minuta prije kraja, a onda je Zlatan Ibrahimović postigao možda i najljepši pogodak na prvenstvu. Ali sve se to još moglo nadoknaditi u posljednjem susretu protiv blijede Bugarske u kojoj je 'azzurrima' trebala pobjeda od dva gola razlike za prolaz, a samo obična pobjeda ukoliko dvoboj između Danske i Švedske ne bi završio neodlučeno.

Postojala je ipak i jedna varijanta po kojoj bi Italiji trebala i pobjeda od tri razlike, i to ukoliko bi Švedska i Danska odigrale neodlučeno s velikim brojem golova (2:2, 3:3 ili slično). Odmah su počele kolati priče o tome kako će Skandinavci spaliti Talijane, ali malo tko je vjerovao da će se pošteni sjevernjaci poslužiti balkanskim trikovima. Nitko nije vjerovao sve dok Švedska i Danska nisu odigrale 2:2, u utakmici za koju je malo reći da je nalikovala prijateljskoj…

U skupini D najugodnije iznenađenje bila je Latvija, bez obzira na to što je na kraju završila na posljednjem mjestu. Latvijci su protiv Čeha rano poveli preko današnjeg hajdukovca Marisa Verpakovskisa i držali vodstvo sve do 73. minute kada je izjednačio Milan Baroš, da bi Marek Heinz pet minuta prije kraja ipak donio pobjedu favoriziranim Česima.

FINALE
Portugal - Grčka 0:1

Lisabon, Luz, 4. srpnja
Strijelci: 0:1 Charisteas (57)

Portugal: Ricardo, Miguel (od 43. Paulo Ferreira), Ricardo Carvalho, Jorge Andrade, Nuno Valente, Costinha (od 60. Rui Costa), Maniche, Deco, Figo, Cristiano Ronaldo, Pauleta (od 74. Nuno Gomes)

Grčka: Nikopolidis, Seitaridis, Kapsis, Dellas, Fyssas, Giannakopoulos (od 76. Venetidis), Zagorakis, Basinas, Katsouranis, Vryzas (od 81. Papadopoulos), Charisteas

Latvijci se nisu predavali, nego su odigrali izvanrednih 0:0 s Njemačkom, pa su u posljednjem susretu teoretski bili u prilici izboriti i drugi krug. Nisu ipak uspjeli, Ruud van Nistelrooij zabio im je dva gola nakon pola sata igre i senzacija je izostala.

U četvrtfinalnim dvobojima jedino je Češka bila uvjerljiva, pobjedom 3:0 protiv Danske. Portugalci i Nizozemci su bili sretniji u raspucavanju jedanaesteraca protiv Engleske i Švedske, a Grčka je na putu prema senzacionalnom naslovu tukla Francusku golom Charisteasa u 65. minuti.

U polufinalu Portugalci nisu propustili priliku protiv Nizozemske (2:1), a Grci nastavili s pobjedama 1:0, ovoga puta srebrnim golom protiv Češke, kojega je u 106. minuti postigao korpulentni srednji branič Traianos Dellas.

Napokon, u velikom finalu je savršeno disciplinirana grčka momčad (to je zasluga njemačkog izbornika Otta Rehhagela!) još jednom pobijedila 1:0, Portugalce koji su već unaprijed proslavljali 'sigurni' naslov. Grčki kapetan Theo Zagorakis, tada već u 33. godini, doživio je najveću počast u karijeri jer, osim što je podignuo pobjednički pehar, proglašen je i najboljim igračem prvenstva.

najneočekivanija pobjednička priča u povijesti Eura