zajednički preijedlog

Senatori predlažu da ni jedan predsjednik neće moći suspendirati, ukinuti ili povući SAD iz NATO-a

12.07.2023 u 18:32

Bionic
Reading

Senatori iz Demokratske i Republikanske stranke obnovili su nastojanja da spriječe bilo kojeg američkog predsjednika da izvuče SAD iz NATO-a, i to u vrijeme dok se održava samit saveza u Vilniusu

Zajednička rezolucija, koju je vidio Reuters, novi je pokušaj Kongresa da nijedan predsjednik ne može napustiti NATO bez odobrenja Senata.

"Predsjednik neće suspendirati, ukinuti, otkazati ili povući SAD iz Sjevernoatlanske povelje potpisane u Washingtonu 4. travnja 1949., osim uz odobrenje dvotrećinske većine u Senatu", piše u rezoluciji.

  • +40
Opuštena atmosfera na NATO summitu Izvor: EPA / Autor: Filip Singer

Zakon je proteklih godina predlagan nekoliko puta, uključujući u mandatu Donalda Trumpa koji je javnog govorio da bi SAD trebao izaći iz NATO-a.

Sadašnji predsjednik Joe Biden veliki je zagovornik Saveza, posebno u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu. Očekuje se da će o jedinstvu saveznika govoriti kasnije u srijedu na samitu u Vilniusu.

Na sastanku na vrhu održat će se i prva sjednica Vijeća NATO-Ukrajina, osnovanog kako bi se osnažile veze između Kijeva i 31-članog tansatlanskog obrambenog saveza.