RAZGOVOR SA ZELENSKIM

Senatori dviju stranaka u Kijevu poručili da se pomoć SAD-a nastavlja i nakon izbora

03.11.2022 u 21:04

Bionic
Reading

Američki republikanski senator Rob Portman i njegov demokratski kolega Chris Coons u četvrtak su u Kijevu poručili da će se dvostranačka podrška SAD-a Ukrajini nastaviti i nakon izbora na sredini mandata koji se održavaju idući tjedan.

Senatori su rekli kako su imali „vrlo pozitivne“ razgovore s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem te da su posjetili energetsko postrojenje za koje je Coons rekao da je u ruskom napadu bilo pogođeno iranskim dronom.

„Sada možemo vidjeti da je Putinov cilj zastrašiti Ukrajinu mračnom i hladnom zimom“; rekao je republikanac u kijevskoj crkvi koja služi kao humanitarni centar Svjetskog programa za hranu.

Posjet senatora dolazi u vrijeme dok rasprava o tome hoće li republikanci, favoriti na nadolazećim izborima u utorak, nakon što preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa, nastaviti podršku kakvu su Kijevu dosad pružali demokrati. 

Da će se pomoć SAD-a nastaviti neovisno o rezultatima izbora nedavno je u Zagrebu rekla i aktualna, demokratska predsjednica donjeg doma Nancy Pelosi

Demokratska čelnica je dodala da Kijev ima podršku u obje stranke i u oba doma Kongresa te da ta potpora počinje u Bijeloj kući. 

Pelosi je istaknula da američka podrška Ukrajini nije „bjanko ček”, jer je ta zemlja pokazala integritet i transparentnost u primanju pomoći. 

„Ovo je odnos s velikim integritetom, za demokraciju i slobodu u svijetu”, rekla je. 

Govoreći o dronovima kojima Iran opskrbljuje Rusiju, Pelosi je kazala da Teheran čini veliku grešku te da je odnos Rusije i Irana poruka onim državama koje se suzdržavaju na glasanjima u globalnim tijelima kojima se osuđuje djelovanje Moskve, da „ponovno razmisle o tome”. 

Naglasila je kako Ukrajina protiv dronova ostvaruje „određene uspjehe”. „To je opasna tehnologija koja se mora zaustaviti”, rekla je Pelosi. 

Vojna i financijska pomoć SAD-a i zapada ključna je za ukrajinski otpor ruskom napadu.