SASTANAK S ČOBANKOVIĆEM U KUTJEVU

Seljaci spremni na kompromis

  • Autor: Goran Flauder
  • Zadnja izmjena 06.03.2010 02:03
  • Objavljeno 06.03.2010 u 02:03
seljaci petar čobanković

seljaci petar čobanković

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Mirković/PIXSELL

Ministar Petar Čobanković stiže u Slavoniju na sastanak s predstavnicima seljačkih udruga, kako bi pokušao spriječiti najavljenu blokadu prometnica i graničnih prijelaza koju su poljoprivrednici danas najavili nezadovoljni njegovom posljednjom ponudom i stavovima premijerke Jadranke Kosor

Ministra i njegova glasnogovornika Mladena Pavića u središtu seljačkih prosvjeda u Gradskoj vijećnici Kutjeva u 19.30 sati dočekale su vođe seljačkih udruga iz Požege, Slavonskog Broda, Vukovara, Virovitice i Osijeka.

Od Ivice Malnara, organizatora prosvjeda u Požeško-slavonskoj županiji, i Tomislava Pokrovca, vođe seljačkih udruga koji su zapriječili obilaznicu prema Vinkovcima, saznajemo da su seljaci čvrsto opredijeljeni u zahtjevu za isplatom 205 milijuna kuna preostalih poticaja iz 2008. godine te u cijelosti poticaja iz 2009. godine, kako im je to lani obećano.

Goran Flauder

Goran Flauder

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder


Spremni su i na kompromis, ali samo da manji dio do 40 posto koje im je Vlada htjela oduzeti, dobiju u repromaterijalu. Zaostatke iz 2008. i 60 posto poticaja za 2009. godinu zahtijevaju u novcu, a jedini prostor za dogovor je u rokovima isplate.

Pokrovac Vladi predlaže da se, ako nema novca u proračunu, kreditno zaduži kod HBOR-a za milijardu kuna i poljoprivrednicima isplati poticaje jer ta je institucija ovih dana objavila da raspolaže s deset milijardi kuna kreditnih sredstava, pa neka onda duguju HBOR-u, a ne seljacima.

'Vlada ne želi shvatiti da su poticaji naši prihodi od kojih živimo. Troškovi proizvodnje lani su nam porasli, a cijene poljoprivrednih proizvoda se prepolovile. Bez isplate poticaja ne možemo opstati, a kamoli plaćati kredite za opremu koju su nas nagovorili da uzmemo, kako bismo zadovoljili europske standarde. Ako u državnom proračunu Vlada nije predvidjela novac za poljoprivrednike, neka nam ga isplati iz proračuna 2008. i 2009. kada je bio predviđen, a nije nam isplaćen. To je lani javno potvrdio i predsjednik HSS-a, Josip Friščić, kada nam je obećao isplatu poticaja do kraja srpnja, a u protivnom će se prvi popeti na traktor i prosvjedovati. Do danas nema ni novca, a ni Friščića na traktoru', kaže Pokrovac.

Goran Flauder

Goran Flauder

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder


Njegov zamjenik Stjepan Filić ističe da bi seljaci pristali na uskraćivanje 40 posto iznosa poticaja za prošlu godinu samo pod uvjetom da se i drugima koji primaju plaće iz državnog proračuna uzme 40 posto – saborskim zastupnicima, članovima Vlade, državnoj upravi, vojsci, policiji, zdravstvu, prosvjeti, kulturi…

'Ne može se uzimati samo nama koji stvaramo realnu vrijednost, a drugima dijeliti božićnice, regrese, povlaštene mirovine i sva socijalna prava, trošiti milijarde na brodogradnju u kojoj ništa nije riješeno, financirati preskupu državnu upravu, silne općine i gradove. Da nam je ministar rekao na početku prošle godine da neće biti za poticaje, mi bismo se prilagodili. Sada, kada je 2009. godina prošla i kada smo radili računajući na taj novac, ne mogu nam ga oduzeti i spremni smo do kraja braniti svoja prava', ističe Filić i najavljuje da su odmah nakon završetka pregovora s ministrom Čobankovićem spremni blokirati granične prijelaze, najfrekventnije ceste i velike gradove ako ne prihvati njihove zahtjeve.

Blokada vinkovačke obilaznice samo je demonstracija njihove odlučnosti ustrajnosti u zahtjevima da dobiju što im pripada, a ne postigne li se dogovor ni u Kutjevu, odmah kreću u najavljene blokade. Lokacije neće objaviti, kako ne bi olakšavali posao policiji koja ih namjerava spriječiti.

Traktori nadomak Zagreba

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi