uzavrela regija

Sekunde do udara: Amerikanci upotrijebili sustav koji zovu 'posljednja linija obrane'

03.02.2024 u 11:00

Bionic
Reading

Američka mornarica je ovog tjedna bila primorana uništiti rakete koje su u Crvenom moru ispalili hutisti sustavom naoružanja nazvanog 'posljednja linija obrane'

Razarač USS Gravely je u utorak navečer koristio sustav Phalanx Close-In Weapon System (CIWS) jer su krstareće rakete koje su ispalili hutisti stigle oko 1,6 kilometara udaljenosti od broda – dakle nekoliko sekundi ih je dijelilo od udara, javlja CNN.

Automatizirani sustav Phalanx sadrži topove Gatling koje mogu ispaliti do 4500 metaka kalibra 20 milimetara u minuti, gađajući projektile ili druge mete iz iznimno male udaljenosti.

'Oružani sustav Phalanx brz je, računalno kontroliran, radarski vođen top koja može uništiti protubrodske projektile i druge bliske prijetnje na kopnu i na moru', navodi proizvođač Raytheon na svojoj web stranici pod naslovom - 'Posljednji linija obrane.'

Američki ratni brodovi uništili su desetke raketa koje su do sada ispaljivali hutisti koristeći obranu većeg dometa, vjerojatno rakete Standard SM-2, Standard SM-6 i Evolved Sea Sparrow, navode analitičari. Te obrambene rakete napadaju svoje ciljeve na udaljenostima od oko 12 kilometara ili više.

Ali u utorak navečer to se nije dogodilo iz razloga koji nisu otkriveni.

Tom Karako, direktor Projekta obrane od projektila u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da je 'zabrinjavajuće' što se projektil hutista toliko približio američkom ratnom brodu.

  • +6
Sustav 'posljednja linija obrane' Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Analitičar Carl Schuster, bivši kapetan američke mornarice, rekao je da je projektil, koji je putovao brzinom od oko 965 km/h vjerojatno bio oko 4 sekunde od udara u američki ratni brod kada je uništen za, vjerojatno, 2 do 3 sekunde rafalna paljba iz sustava Gravely's Phalanx.

Napomenuo je da uništavanje nadolazećeg projektila na udaljenosti od 1,6 kilometara ne sprječava nužno da ratni brodovi budu pogođeni krhotinama.

'Projektili ne isparavaju kada su uništeni, oni šalju tisuće fragmenata i dijelova okvira projektila', rekao je Schuster dodavši da je dobra vijest je da lakši dijelovi brzo usporavaju, ali veliki komadi mogu letjeti do 500 metara.