AMNESTY USTRAJAN

'Šeks mora odgovarati za ratne zločine'

18.01.2011 u 12:01

Bionic
Reading

Amnesty International ponovio je svoje pozive hrvatskim vlastima da istraže navode o odgovornosti političkih funkcionara u sprečavanju ratnih zločina koje su počinili pripadnici hrvatskih snaga tijekom rata 1991-1995. godine. Riječ je o slučaju Vladimira Šeksa i njegovoj odgovornosti za ratne zločine počinjene u ratu u istočnoj Slavoniji

Vladimira Šeksa, aktualnog potpredsjednika Sabora, koji je bio vodeća politička figura u istočnoj Slavoniji 1991. godine, prozivaju da je propustio spriječiti zločine koje su počinile snage kojima je zapovijedao, ističe Amnesty International

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava 13. siječnja objavila je nova svjedočenja u kojima se optužuje Šeksa da je propustio istražiti informacije o zločinima koje su počinili njegovi podčinjeni 1991. godine. Spomenuta nevladina organizacija došla je do izjava još pet svjedoka povezanih s drugim zločinima koje su navodno počinjeni u to vrijeme u istočnoj Slavoniji.

'Navodi protiv Šeksa moraju se istražiti. Postoji dokumentaciji iz koje je razvidno da je Šeks tijekom rata bio na političkoj zapovjednoj liniji, kao šef Kriznog stožera istočne Slavonije, i da njegovi podčinjeni koji su počinili ratne zločine nisu kažnjeni', kazala je Nicola Duckworth, čelnica Amnesty Internationala.

'Nije mu se smjelo dopustiti zlouporabu moći budući da je bio utjecajna politička figura koja je mogla blokirati sudske procese', istaknula je.

Šeks je prozvan da su hrvatske snage pod njegovom komandom morale su mučiti civile tijekom sukoba koji je prethodio raspadu bivše SFRJ.

U svom izvješću, 'Iza zida tišine: Procesuiranje ratnih zločina u Hrvatskoj' (Behind the Wall of Silence: Prosecution of War Crimes in Croatia), objavljenom u prosincu, Amnesty International je izrazio zabrinutost bojazan da će brojni visokorangirani hrvatski policajci i politički vođe uspjeti izbjeći istrage zbog navodnog počinjenja ratnih zločina.

Inicijativa mladih za ljudska prava nedavno je dostavila Državnom odvjetništvu RH dokumentaciju o ratnim zločinima u Vukovaru 1991. godine u kojima je sudjelovao Tomislav Merčep, a prikrivali su ih, prema saznanjima Inicijative, Ivan Vekić i Vladimir Šeks

Državnom odvjetništvu RH dostavljeno je šest transkripata izjava članova obitelji osoba uhićenih, ubijenih i nestalih s područja Vukovara 1991. godine koji su, prema tim izjavama, počinjeni od lipnja do kolovoza te godine, a prema saznanjima nekih od njih, počinili su ih pripadnici Zbora narodne garde (ZNG) i Sekretarijata za narodnu obranu u Vukovaru.

Inicijativa je priopćila da traži da DORH iskoristi tu dokumentaciju u istrazi i prilikom oblikovanja optužnice protiv Tomislava Merčepa, ali i drugih osoba koje su sudjelovale u zločinima ili prikrivanju zločina nad civilnim stanovništvom srpske narodnosti u Vukovaru 1991. godine.

To se u prvom redu odnosi na tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića te tadašnjeg predsjednika Kriznog stožera za Slavoniju i Baranju Vladimira Šeksa, navodi u priopćenju Inicijativa mladih za ljudska prava.

Na prozivke u kontekstu ratnih zločina Vladimir Šeks je izjavio: 'Ja nisam bio u poziciji zapovijedanja i to je osnovna neistina na kojoj se gradi daljnja konstrukcija. Bio sam predsjednik kriznog štaba za istočnu Hrvatsku, a nisam bio zapovjednik. Zapovjednik Kriznog štaba bio je pukovnik Franjo Peić. Stoga je već početna pozicija na kojoj se temelji tvrdnja Amnesty pogrešna. Nema nikakvog razloga da se protiv mene pokrene istraga jer ja nisam bio u liniji zapovijedanja ni u kom trenutku, nikada.'

Drugi prozvani, ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić, u izjavi za HTV je kazao da je Vladimir Šeks bio stvarni gospodar zbivanja u istočnoj Slavoniji ratne 1991. godine.

'Gospodin Šeks kaže da on nije imao neku posebnu ratnu ulogu. Ako on smatra da je to tako, ja bih onda samo mogao bez imalo cinizma upitati - otkud mu generalski čin?!' uzvratio je Vekić.