Osman Mehmadagić Osmica

Šefu BiH obavještajne službe poništena diploma

27.09.2019 u 18:39

Bionic
Reading

Vlasti Republike Srpske ponovno su donijele odluku o poništenju fakultetske diplome šefu bosanskohercegovačke Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmadagiću Osmici priopćivši da je stečena na nezakonit način.

Iz ministarstva za znanstveno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacijsko društvo Republike Srpske potvrdili su u petak kako je ministar Srđan Rajčević odbio žalbu Univerziteta za poslovne studije Banja Luka na kojemu je Mehmedbašić stekao diplomu, koju je u prvome stupnju poništila posebna obrazovna inspekcija.

"Svi razlozi koje je prvostupanjsko tijelo navelo u obrazloženju potkrepljuju utvrđene povrede nastale pogrešnom primjenom materijalnih propisa uz postojanje umišljaja sudionika propusta i potvrđuju da je Mehmedagić diplomu stekao na nezakonit način", izjavila je pomoćnica ministra za visoko obrazovanje RS-a Radmila Pejić.

Po njezinim riječima, ministarstvo je naložilo poništenje diplome koja je 21. rujna 2007. izdana Osmanu Mehmedagiću.

Pejić je objasnila kako su prigodom upisa na fakultet i polaganja ispita počinjene brojne povrede i nepravilnosti protivne Zakonu o sveučilištu, Statutu i Pravilniku o ispitima na Fakultetu za poslovne studije zbog čega je naloženo poništenje diplome.

Iako na rješenje ministastva nije dopuštena žalba, može se pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe nadležnom sudu u roku od 30 dana od dostave ovoga rješenja, dodala je.

Afera s fakultetskom diplomom isplivala je nakon što je Državno odvjetništvo BiH početkom godine pokrenulo istragu o lažnim diplomama i zatražilo od svih sigurnosnih agencija da dostave diplome njihovih radnika.

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH je od 25. srpnja 2017. godine bez parlamentarnog nadzora. Mehmedagiću će u studenom ove godine isteći mandat na čelu OSA-e, a SNSD Milorada Dodika najavio je kako mu neće odobriti novi mandat.

Nadavno je Dodik rekao kako je OSA 10. travnja donijela odluku o 'obradi' deset medijskih kuća. Sumnja se da je Obavještajno-sigurnosna agencija u nekoliko navrata stajala iza pokušaja diskreditiranja dužnosnika u BiH, ali i da je umiješana u fabriciranja afera navodnog vrbovanja selefija za račun hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u BiH.