EU PODIJELIO BRANITELJE

'Šefovi Hvidre odrađuju posao za političke elite'

20.01.2012 u 17:20

Bionic
Reading

Samo dva dana prije povijesnog referenduma, na kojem zaokružujemo želimo li ili ne u europsku obitelj, Ogranak Hvidre – Črnomerec i još sedam braniteljskih udruga izrazili su svoje ogorčenje jer se, kako su ocijenili, ime Hvidre i braniteljske populacije koristi u propagandne europske svrhe, bez da se članstvo o tome obavijestilo članstvo

'Na sva zvona neki od proeuropskih političara pod svoje uzimaju ime Hvidre i cijele braniteljske populacije, i to na krilima osobnih stavova i izjava poput one Mirka Ljubičića – Švepsa, koja nije ni službeni stav Hvidre niti je od nje Šveps dobio dozvolu da govori u njezino ime', izjavio je glasnogovornik črnomeračkog ogranka Hvidre i nekadašnji član HHO, Vjekoslav Magaš.

U Hvidri smatraju da je Ljubičić povrijedio kodeks hrvatskih branitelja koji su svoje, naglašeno je na konferenciji, živote i zdravlje poklanjali neovisnoj državi koja svoju samosvojnost ne želi i neće utapati ni u kakve državne organizacije i zato je svih osam braniteljskih udruga, uz ogranak Hvidra Črnomerec, ovaj put sasvim službeno, iznijelo svoj stav – NE za EU.

Renato Šelj, predsjednik udruge Hvidra Črnomerec naglasio je kako žele upozoriti hrvatsku javnost, a napose branitelje i stradalnike Domovinskog rata, da 'postoji određeni broj njihovih predstavnika (branitelja) koji kontinuirano obavljaju 'zadaće' za razne političke grupacije te time stvaraju privid opredjeljenja svih branitelja'.
Dodao je također da je nedostatkom unutarnje demokracije u Hvidri nanesena šteta ugledu branitelja jer se stvara dojam da svi branitelji imaju isto opredjeljenje po pitanju ulaska u EU.

I predstavnici ostalih udruga istaknuli su da je mišljenje hrvatskih branitelja njihova osobna stvar te da nemaju jedinstveno usuglašen stav oko ulaska u EU. 'Kad bismo krenuli u donošenje jednog takvog, službenog stava, to sigurno ne bi bio ni lak ni brz proces, a atmosfera koja je dominirala obraćanju javnosti, dala je naslutiti da to sigurno ne bi bio ni proeuropski stav', naglasili su.

Požalili su se na navodno prikrivanje detalja o pretpristupnim pregovorima. 'Nitko od nas ne može dopustiti da njegova neinformiranost uzrokuje dalekosežne posljedice za državu i društvo', kazao je Renato Šelj.

Naglasio je da Hrvati očito nisu ni zaslužili samostalnu državu ako trebaju nekog trećeg da im rješava stvari. Prema njegovom mišljenju, velika većina hrvatske političke elite zagovara ulazak u EU, kako bi prikrili svoju dosadašnju nesposobnost te legalizirati dosadašnji politički i gospodarski kriminal u beskrajnom birokratskom stroju EU-a.