susret u janjevu

Šefovi diplomacije Hrvatske i Kosova sastali se u najstarijoj hrvatskoj dijaspori

09.05.2023 u 17:17

Bionic
Reading

Hrvati u Janjevu najbolji su primjer kako možeš biti dobar Hrvat i veoma dobar građanin Republike Kosova, rekla je u utorak šefica diplomacije Kosova u mjestu najstarije hrvatske dijaspore, a njezin kolega iz Zagreba opetovao je želju da Hrvati uđu u ustav te zemlje

Danas obilježavamo 720. godišnjicu postojanja imena Janjevo, najstarije hrvatske dijaspore, rekao je Gordan Grlić Radman na proslavi u nazočnosti kolegice s Kosove Donike Gervalle-Schwarz.

"Hrvati u Janjevu najbolji su primjer kako možeš biti dobar Hrvat i veoma dobar građanin Republike Kosova", rekla je ministrica i Janjevcima izrazila veliku zahvalnost na tome.

Želimo dati snažnu podršku Hrvatima u Janjevu i drugim selima kao što su Vrnavokolo i Letnica "kako bi Hrvati bez obzira koliko ih je ovdje ušli u Ustav Republike Kosovo", rekao je Grlić Radman.

Hrvati na Kosovu trebaju snažnu podršku da se zaštiti njihova imovina, da dobiju svu potrebnu infrastrukturu i životni standard kakav imaju građani Kosova, odnosno recipročno standard koji uživaju pripadnici albanske narodnosne zajednice u Hrvatskoj, rekao je Grlić Radman.

Gervalla-Schwarz u izjavi na hrvatskom jeziku rekla je da je Kosovo počelo projekte zajedničkog financiranja sredstvima Europske unije i vlade Kosova.

Cilj je "da Janjevo postane magnet za turiste, ali ne samo za turiste iz Hrvatske, već zanimljiv za svakoga", rekla je.

U povodu obljetnice u Janjevo su stigli i brojni Hrvati koji danas žive izvan Kosova te "iskazali oduševljenje, bilo ih je više od tisuću", rekao je Grlić Radman.

Učenje hrvatskog jezika za djecu u Vinodolu

Kazao je da MVEP treću godinu zaredom omogućuje janjevačkoj djeci dolazak u Novi Vinodolski gdje će dva tjedna u srpnju učiti hrvatski jezik.

"To je naš doprinos janjevskoj zajednici kao i svim drugim projektima koji su od njihova interesa", rekao je Grlić Radman.

"Očekujem da će za kratko vrijeme Janjevo postati dobar primjer suživota različitih vjera i nacionalnosti", te da bude ljepše mjesto za djecu i za buduće generacije, rekla je Gervalle-Schwarz.

Pozvala je obitelji koje su iselile da se vrate na Kosovo.

Ministrica vanjskih poslova Kosova koja je i sama 30 godina živjela u dijaspori, iskoristila je prigodu da zahvali hrvatskoj dijaspori, koja je bila bolje organizirana, u pomaganju "nama na Kosovu" 90-ih i poslije.