DANIEL MARKIĆ

Šef SOA-e potvrdio da u Hrvatskoj postoji hibridno djelovanje i upozorio na sigurnosnu prijetnju

16.03.2018 u 11:49

Bionic
Reading

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić komentirao je sigurnosnu situaciju u Hrvatskoj kazavši kako zemlja nije pod opsadom, no da postoje određeni izazovi. Potvrdio je da u Hrvatskoj postoji hibridno djelovanje

'Hrvatska nije pod opsadom, postoje izazovi koje imamo mi, zemlje regije, EU i NATO. Bavimo se pitanjem terorizma, svih vrsta ekstremizama što se pojavljuju u Hrvatskoj, susjedstvu i EU, kao i organizirani kriminal i borba protiv korupcije koja nikada ne smije prestati', kazao je za N1.

Na pitanje ima li hibridnog djelovanja u Hrvatskoj, kazao je: 'Naravno da ima. Imamo ih nekoliko, ali neću vam reći jer o tome obavještavamo državni vrh. U inozemstvu smo vidjeli primjere za vrijeme izbora kada su napadnute neke ključne infrastrukture', pojasnio je.

  • +5
Na sjednici Odbora za nacionalnu sigurnost novi ravnatelj SOA-e Daniel Markić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Potvrdio je kako je kriza u Agrokoru sigurnosna prijetnja Hrvatskoj. 'Posljedice, ako se postupak ne završi kako treba, su ogromne i zato je to bitno sigurnosno pitanje za Hrvatsku. Državne institucije moraju osigurati novom povjereniku mirnoću kako bi djelovao', istaknuo je Markić.

Na pitanje o borcima iz BiH koji se vraćaju iz Sirije i Iraka, kazao je kako se oko pet tisuća ljudi iz Europe otišlo boriti u Siriju i Irak, iz našeg šireg susjedstva otišlo ih je oko tisuću, a to se ne odnosi samo na BiH. Vratilo ih se oko 300, kaže Markić.