POTVRDA S PANTOVČAKA

Predsjednica je 'apsolutno sa svim upoznata'

03.06.2016 u 16:44

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović upoznata je sa sadržajem razgovora premijera Tihomira Oreškovića u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji. 'Predsjednica je apsolutno sa svime upoznata. Dapače, ona se danas našla na redovitom sastanku s ravnateljem SOA-e, gospodinom Markićem. Što se tiče spekulacija da je možda nešto izvanredno po pitanju nacionalne sigurnosti, predsjednica uvjerava da je sve redovito i da nema nikakvih izvanrednih stanja', doznaje tportal od sugovornika u Uredu predsjednice

Na pitanje je li predsjednica sudjelovala na jučerašnjem sastanku premijera u SOA-i, sugovornik tportala odgovorio je da predsjednica nije bila na tom sastanku, iako je apsolutno sa svime bila upoznata, te ponovio da je ravnatelj SOA-e Daniel Markić danas došao u Ured predsjednice obavijestiti predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović o tome.

Premijer je, dakle, zbog nečega što ne ugrožava nacionalnu sigurnost otišao iz zgrade Vlade uoči održavanja sjednice Vlade.

'Možda se ne može govoriti o sadržaju, ali sigurno nije ništa što bi ugrožavalo nacionalnu sigurnost u ovom trenutku', ponavlja neslužbeni izvor iz Ureda predsjednice.

A podržava li predsjednica poziv premijera Oreškovića prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku i potpredsjedniku Vlade Boži Petrovu da odstupe sa svojih funkcija? 'Ponavljam ono što je predsjednica rekla prije nekoliko dana, a to je da se neće miješati u odnose u Vladi', kazao je djelatnik Ureda predsjednice. Istovremeno, predsjednica pomno prati što se događa i postupat će u skladu sa svojim ustavnim ovlastima te će biti i dalje čimbenik stabilnosti.

Karamarko izgubio Oreškovićevu podršku 

Prije samo tjedan dana, premijer Orešković uvjeravao je hrvatsku javnost da Tomislav Karamarko ima njegovu podršku i da će 'razum na kraju pobijediti'.

'Karamarko će imati moju podršku. Danas slavimo 25 godina Oružanih snaga. Ti ljudi su se borili za demokraciju, a temelj demokracije su Ustav, zakoni i institucije. Mi još nismo čuli što su institucije rekle. Dopustite da rade svoj posao i da donesu neke odluke. Trebamo vidjeti što institucije imaju za reći. Previše se krvi prolilo za ovu demokraciju', rekao je Orešković prošlog petka, na svečanosti u povodu Dana Oružanih snaga.