sindikalni povjerenik

'Šef riječke Čistoće me zatočio u prostoriji tijekom štrajka, prijetio mi je!'

25.10.2023 u 17:46

Bionic
Reading

Član Primorsko-goranskog saveza (PGS) i povjerenik SIKD-a u riječkoj Čistoći Ćenan Beljulji izjavio je u srijedu da je tijekom nedavnog štrajka bilo neprimjerene komunikacije direktora s radnicima, te je mjerodavnima prijavio nepravilnosti u tvrtki.

Beljulji je na konferenciji za novinare ispričao da je tijekom štrajka kraće vrijeme bio zatočen u prostoriji, u koju je pozvan na razgovor s v.d. direktora Bojanom Jurdanom. Tvrdi da je direktor na njega vikao, optuživao ga da laže, tražio da izađe među radnike i natjera ih da se vrate na posao.

Po njegovim riječima, u prostoriji su bili još jedan sindikalist i rukovoditelj, a zbog osjećaja da mu se prijeti i da je zatočen osjećao se nelagodno pa je htio izaći iz prostorije, ali su vrata bila zaključana. Vrata je nakon nekih pet minuta otvorio nazočni rukovoditelj, kazao je Beljulji.

Dodao je da je spreman ići i na poligraf te da je direktor na njega vršio pritisak da podnese ostavku na mjesto sindikalnog povjerenika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD).

Beljulji je rekao da je problema puno, kao i nepravilnosti, koje je je prijavio osobi za prijavu nepravilnosti. Spomenuo je pritom plaćanje školovanja za rukovoditelje koji nemaju odgovarajuću stručnu spremu i krađu nafte iz garaže.

Iako su plaće povećane, problemi su ostali, rekao je, naglasivši da kolektivni ugovor još uvijek nije potpisan, a kolektivni pregovori nisu ni počeli.

Predsjednica PGS-a i gradska vijećnica Tea Mičić Badurina podsjetila je da je na dnevnom redu sutrašnjeg Gradskog vijeća i prijedlog zaključaka o unutarnjoj reviziji rada v.d. direktora Čistoće te o osnivanju tijela za istragu ponašanja v.d. direktora tijekom nedavnog štrajka.

Napomenula je da je u razgovorima s gradonačelnikom Markom Filipovićem o navodnom neprimjerenom ponašanju direktora, prijetnji, pa i o zaključavanju radnika u ured, došla do spoznaje da on ni njegovi suradnici nikada nisu od strane radnika čuli što se točno događalo, odnosno da je gradonačelnik razgovarao samo s Upravom.

Ne možemo podržati takvu jednostranu komunikaciju, naglasila je i dodala radnici Čistoće godinama rade u neprihvatljivim uvjetima i za neprihvatljivo niske plaće.