Tomislav Marević

Šef hrvatskog tima u Turskoj: Tragat ćemo za preživjelima koliko god bude potrebno

09.02.2023 u 12:25

Bionic
Reading

Radimo 24 sata na dan i tragat ćemo za preživjelima koliko god bude potrebno, rekao je u četvrtak Hini Tomislav Marević, šef hrvatskog tima koji je u noći stigao u pokrajinu Hatay i počeo pomagati unesrećenima u razornom potresu u Turskoj

Hrvatski modul za urbano traganje i spašavanje Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite stigao je u noći u južni Hatay. Put konvoja s desetak vozila je potrajao jer su ceste zakrčene i puno zemalja šalje pomoć, ali uspjeli su sretno stići, rekao je Marević.

Odmah su krenuli raditi i tražiti zarobljene osobe pod ruševinama nakon razornog potresa jačine 7,8 koji je u ponedjeljak pogodio pogranično područje Turske i Sirije.

Tlo nastavlja podrhtavati, a stanovništvo i timovi za spašavanje danas su osjetili potres jačine 3,9, opisao je Marević. Svi su dobro i nastavljaju s potragom, a vrijedne informacije pri spašavanju daje im lokalno stanovništvo.

"Do sada nažalost nismo pronašli nijednu živu osobu, ali svaka takva informacija koju dobijemo od svjedoka nam je jako važna i to uzimamo kao prioritet", rekao je Marević.

Noći su nešto hladnije, ali to ne utječe na hrvatski tim.

  • +15
Potres u Turskoj Izvor: EPA / Autor: SEDAT SUNA

"Radimo 24 sata na dan, bez prestanka", rekao je Marević, dodavši da ostaju ondje "koliko god bude potrebno". "To će lokalne vlasti odlučiti kad je akcija traganja i spašavanja završila. Sada još uvijek postoji nada i nastavlja se raditi", dodao je.

Hrvatski tim nalazi se u sektoru N, u istom sektoru s timom za spašavanje iz Ukrajine. Svaki tim radi za sebe, ali ne izostaje suradnje.

"Razmjenjujemo informacije i ako trebamo nekome uskočiti za ispomoć, tu smo", rekao je Marević.