'UNIŠTEN U IME ETNIČKE MRŽNJE'

Šef Europskog parlamenta na Twitteru o Vukovaru

18.11.2014 u 14:43

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz odao je u utorak priznanje Vukovaru napisavši da je na današnji dan 1991. taj bogati europski grad uništen u ime etničke mržnje

'Danas se sjećamo nevinih koji su umrli tijekom opsade Vukovara 1991.: bogati europski grad uništen je u ime etničke mržnje', napisao je Schulz (PES) na svom Twitteru. Danas se u Vukovaru Komemorativnim skupom te prigodnim programom pod nazivom 'Vukovar, mjesto posebnog pijeteta' obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

To je spomen na 18. studeni prije 23 godine kada je nakon tromjesečne opsade slomljena obrana Vukovara koji je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Nakon što su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi zauzeli Vukovar, koji je u potpunosti razrušen, u progonstvo je protjerano oko 22 tisuće Hrvata i ostalih nesrba dok je u srpske zarobljeničke logore odvedeno nekoliko tisuća branitelja i civila.

Pored velikog broja građana u Vukovaru su danas i predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović zajedno s članovima vlade, brojni saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora, Katoličke Crkve, te brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga i političkih stranaka.