izvanredna situacija

Šef europske diplomacije apelira: 'Ako ne ubrzamo dostavu streljiva Ukrajini u sljedećih nekoliko tjedana, rat će biti gotov!'

19.02.2023 u 19:45

Bionic
Reading

Apelima da se Ukrajini dostavlja još više streljiva, ovih dana se pridružio i šef europske diplomacije Josep Borrell, koji je jasno rekao da ukoliko se to ne dogodi, rat će vrlo brzo završiti

Rat s Ukrajinom bit će gotov ako EU u tjednima ne pronađe način da ubrza opskrbu Ukrajine streljivom, upozorio je Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove, posljednjeg dana Muenchenske sigurnosne konferencije.

Rekao je da će poseban sastanak ministara obrane EU zakazan za 8. i 9. ožujka pružiti priliku članicama da ponude streljivo iz svojih postojećih zaliha, dodajući da je potrebno do 10 mjeseci da europske vojske naruče i dobiju jedan metak, prenosi Guardian.

'Mi smo u hitnom ratnom režimu', rekao je Borrell. 'Ovaj nedostatak streljiva mora se brzo riješiti; to je pitanje tjedana', kazao je, dodavši ako se to ne dogodi, da će rat biti gotov.

Borrell će također na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak iznijeti planove o korištenju postojećeg europskog mirovnog instrumenta od 3,6 milijardi eura za zajedničku nabavu streljiva po uzoru na nabavu cjepiva tijekom covid krize, što je ideja koju je prva predložila estonska premijerka Kaja Kallas.

Borrell je rekao da bi estonska ideja uspjela u srednjoročnom razdoblju, ali vjeruje da je hitnost nestašica tolika da zahtijeva od zemalja EU-a da koriste postojeće zalihe. 'Moramo iskoristiti ono što zemlje članice imaju', rekao je.

'Mora se učiniti puno više i puno brže. Ima još puno toga za napraviti. Moramo povećati i ubrzati našu vojnu potporu. Europskoj vojsci trenutačno treba gotovo 10 mjeseci da kupi metak za kalibar 155 mm, gotovo godinu dana, a gotovo tri godine da kupi projektil zrak-zrak. To nije u skladu s ratnom situacijom u kojoj živimo', kazao je Borrell.