REGIONALNA SURADNJA

SDSS ustrajan u osnivanju banke za Srbe povratnike

21.01.2009 u 13:21

Bionic
Reading

Potporom za osnivanje regionalne poslovne banke Izvršno vijeće Vojvodine namjerava osigurati uspješniji povratak Srba u Hrvatsku, kao i ekonomsku integraciju njihovih obitelji, objavljeno je u srijedu na internetskim stranicama programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice koji se poziva na informacije sa službenih internetskih stranica PIV-a

Ta je inicijativa pokrenuta na sastanku izaslanstava koju su u Novome Sadu predvodili predsjednik PIV-a Bojan Pajtić i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskoj Milorad Pupovac

Izaslanstva su, kako je objavljeno, razgovarala o daljem razvoju regionalne suradnje vojvođanske vlasti sa sredinama u Republici Hrvatskoj u kojima živi srpska zajednica, kao i o 'mogućnostima da se poboljšanjem gospodarskih odnosa osigura podrška povratnicima u Republiku Hrvatsku i stvore uvjeti za njihov gospodarski prosperitet, razvoj i obnovu sredina u kojima žive'.

'Jedan od institucionalnih oblika takve suradnje, koji bi pridonio uspjehu revitalizacije i efikasnije reintegracije povratnika i krajeva u kojima žive u Republici Hrvatskoj, jest i ideja o osnivanju regionalne poslovne banke', navodi se u priopćenju.

Ta bi banka pridonijela uspješnijem povratku Srba u Hrvatsku, a također bi mogla imati razvojnu funkciju, u sklopu međusobnih gospodarskih veza na regionalnoj razini, navedeno je.

Pokrajinska vlast različitom pomoći podupire povratak Srba i integraciju srpske manjinske zajednice u društveno politički život Hrvatske.

Potkraj 2007. prigodom posjeta hrvatskim županijama u kojima žive velike zajednice Srba predstavnici PIV-a darovali su traktore i drugu poljoprivrednu opremu.

Milorad Pupovac već neko vrijeme najavljuje otvaranje srpske banke u Hrvatskoj, no projekt se odgađao, najprije zbog situacije s Kosovom, a onda i zbog globalne financijske krize.

Kao glavnu zapreku projektu Pupovac je naveo nedostatak novca za dokapitalizaciju bez koje se zakonski ne može otvoriti banka.