sloboda medija

SDSS pegla imidž, podržao SDP oko povlačenja tužbi protiv novinara HRT-a

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 20.10.2021 14:17
  • Objavljeno 20.10.2021 u 14:17
Milorad Pupovac

Milorad Pupovac

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Iako dio vladajuće koalicije, SDSS je u srijedu glasao za SDP-ov zaključak kojim se od novog glavnog ravnatelja traži da u ime HRT-a povuče tužbe koje je protiv novinara te kuće podigao bivši ravnatelj jer, ističu, nitko ne smije djelovati s osjećajem prisile na formiranje svog mišljenja

"Podržali smo taj zaključak zbog toga što mislimo da te stvari moraju biti raspravljene i riješene u kući, to je stvar kućnoga reda i unutrašnjeg povjerenja, a ne tužbi protiv novinara. Glasali smo za taj zaključak i glasat ćemo ponovno zbog toga što nitko ne smije djelovati s osjećajem prisile na to kako će formirati svoje mišljenje kao osoba s javnom ulogom, a novinari to jesu", rekao je čelnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Pojašnjavajući motive glasanja suprotno vladajućoj koaliciji kojoj pripadaju, Pupovac je novinarima izjavio da su u SDSS-u podržali SDP-ov zaključak jer rasprava o HRT-u ne smije biti ograničena ni unutar kuće, niti u javnosti.

Zanima nas da se počne sređivati stanje na HRT-u i da HRT bude konkurentna medijska kuća u Hrvatskoj, kazao je.

Ravnatelj ne smije biti lutka na koncima struktura koje Sabor nije birao

Naglasio je kako je SDSS-u najvažnije da počnu promjene na HRT-u, da ravnatelj počne raditi svoje poslove i ne bude "lutka na koncima" struktura na HRT-u koje godinama, naveo je, zapravo preuzimaju ovlasti ravnatelja koje je Sabor dao osobi koju je birao, ne onima koje nije birao, a koji su "de facto ravnateljstvo HRT-a".

Na pitanje radi li HRT za HDZ i služi li za 'peglanje' imidža te stranke, Pupovac je odgovorio kako bi, kada bi slika bila tako jednostavna kao što neki zastupnici na tome inzistiraju, i postupanje SDSS-a bilo jednostavnije.

Međutim, slika nije tako jednostavna i tamo ima različitih moćnih institucija koje su nekim segmentima moćnije kada je posrijedi definiranje programa nego što je Vlada, a pogotovo jedna politička stranka koliko god ona bila moćna, poručio je.

"Došlo je vrijeme da javni servis bude uređen tako da poslovi na njemu budu transparentni. Dio zastupnika usmjerio se samo na jednu političku stranku, zapostavljajući sve druge strukture, aktere i institucije koje zapravo imaju svoj značajan dio kolača na to što se događa na HRT-u, bilo financijski, bilo programski", istaknuo je čelnik SDSS-a.

Očekujemo promjenu struktura koje 'de facto' upravljaju HRT-om

Iako je u utorak poručio da nikome ne mogu dati bjanko povjerenje, Pupovac je pojasnio da su glasali za Roberta Šveba kao novog ravnatelja HRT dajući mu uvjetnu podršku, do prvog izvještaja o financiranju i realizaciji programa HRT-a, navodeći da neće u startu diskvalificirati predloženog kandidata.

Od novog glavnog ravnatelja očekuje da se promijene strukture koje "de facto upravljaju HRT-om", da se HRT počne profesionalizirati, modernizirati i učini kreativnom medijskom kućom.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!