PODRŠKA ODLUCI

SDP traži od Vlade financijski plan za 'operaciju Ina'

24.12.2016 u 20:01

Bionic
Reading

SDP podržava odluku Vlade da se Ina vrati Hrvatskoj. Pritom, socijaldemokrati traže od Vlade da postupi odgovorno te da javnosti predstavi financijski plan vraćanja Ine kako bi taj proces bio transparentan

'Podsjećamo da je SDP prije dva tjedna tražio da se sazove saborski Odbor za europske poslove koji bi raspravio zahtjeve Europske komisije za promjenu zakona o privatizaciji Ine. Obzirom na novonastale okolnosti još jednom pozivamo da se saborski Odbor što prije sazove kako bi se razmotrili budući koraci Vlade i Sabora vezano uz Inu i nacionalnu i energetsku sigurnost Republike Hrvatske', priopćio je večeras SDP, nakon najave premijeraAndreja Plenkovića da će Vlada pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u Ini.

Podsjetimo, prije desetak dana predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je da Vladu nije briga za industriju u Hrvatskoj te da sumnja u iskrenost njihove namjere da pomognu rješavanju situacije u Ini. 

Saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić naglasio je da bi, ako MOL zaista krene prodaju udjela u Ini, Vlada trebala napraviti ozbiljnu analizu te ponuditi moguća rješenja za otkup udjela, ali pod pretpostavkom da se utvrdi i dokaže ekonomska održivost takvog pothvata.


'Dakle, ne bezuvjetno već ukoliko se dokaže ekonomska održivost takvog pothvata', kazao je Grčić nakon stanke koju je po toj temi zatražio u Hrvatskom saboru.

Nakon posjeta rafineriji Sisak, Grčić je rekao da Ina ide u lošem smjeru. 'Samo u četiri zadnje godine prihod od prodaje je s 30 milijardi kuna pao na 19 milijardi, broj zaposlenih sa 14 na 11 tisuća, rafinerijska proizvodnja pala je s 5 na 3,5 milijuna tona', istaknuo je Grčić.