NEPETOST U REGIJI

SDP proziva Vladu zbog šutnje oko BiH

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 24.02.2017 10:48
  • Objavljeno 24.02.2017 u 10:48
Davor Bernardić

Davor Bernardić

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Dok se nastavlja napetost u BiH te politička blokada izazvana revizijom presude protiv Srbije, o situaciji se oglasio i SDP, koji proziva Vladu za šutnju

'U povodu podnošenja zahtjeva bosansko-hercegovačkih vlasti za revizijom presude za genocid u postupku protiv Republike Srbije SDP ističe kako je za stabilnost i dugoročno dobre odnose država u regiji važno utvrditi istinu i odgovornost za najteže zločine uključujući i one za genocid. Podsjećamo kako je Međunarodni sud pravde u Haagu utvrdio postojanje genocida, u povodu tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije, ali nije utvrdio odgovornost niti jedne države ili političke tvorevine za njega. Sve države nastale na području bivše SFRJ prihvatile su da je utvrđivanje odgovornosti za zločin temelj razvoja dobrosusjedskih odnosa te su dale potporu radu ICTY-a', stoji u priopćenju SDP-a.

Najavljene reakcije nekih političkih snaga u Bosni i Hercegovini na podnošenje zahtjeva za reviziju presude Srbiji, smatraju u SDP-u, mogu dovesti do ozbiljne političke nestabilnosti i blokade njezinih institucija te time ugroziti funkcionalnost države.

'Nužno je osigurati da sve političke stranke i svi dužnosnici u vlasti BiH nastave obnašati svoje dužnosti u skladu s Ustavom i zakonima te odlukama njezinih institucija s ciljem zaštite sigurnosti građana. Stabilnost Bosne i Hercegovine ključna je za stabilnost cijele regije i u hrvatskom je nacionalnom interesu', poručuju iz SDP-a.

'Pozivamo hrvatsku Vladu, koja je Bosnu i Hercegovinu utvrdila kao prioritet svoje vanjske politike da žurno iznese svoj stav o razvoju situacije u toj zemlji. Isto tako očekujemo da brzo zatraži stavljanje situacije u Bosni i Hercegovini na dnevni red EU i NATO radi zauzimanja zajedničkih stajališta i postizanja dogovora o aktivnostima za doprinos održavanju funkcionalnosti, sigurnosti i stabilnosti te države', zaključuju u SDP-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!