sve po zakonu

SDP-ova zastupnica živi na sat vremena od Zagreba. Noćenje u hotelu plaćeno joj je 760 eura

20.06.2024 u 20:08

Bionic
Reading

Gradonačelnica Zlatara i nova SDP-ova saborska zastupnica Jasenka Auguštan-Pentek odlučila je iskoristiti svoje pravo i unajmiti stan u Zagrebu na račun poreznih obveznika. Država će joj tu privilegiju sufinancirati s 331,80 eura za stanarinu i 66,36 eura za režije

Od Zlatara do Zagreba ima oko 65 kilometara, a ovo pravo imaju zastupnici s prebivalištem udaljenim više od 50 kilometara od Zagreba.

Ono što je zanimljivo je da je Auguštan-Pentek nakon izbora drugi tjedan 1. sjednice sabora iskoristila mogućnost noćenja u hotelu, koji je plaćen novcima poreznih obveznika. Boravila je u Hotelu Amadria Park u Jurišićevoj ulici u Zagrebu.

U njemu je noćila u razdoblju od 20. do 24. svibnja s cijenom noćenja u iznosu od 190 eura. Drugim riječima dok joj nije osiguran smještaj u stanu, za samo četiri noćenja plaćeno 760 eura. Na sve to ona je imala pravo. Nakon što je priću o tome objavio portal Ni Zagorje Malo zastupnica se oglasila na Facebooku.

"Dragi prijatelji i sugrađani,

s obzirom na to da sam već nekoliko tjedana meta jednog našeg medija koji me uporno želi prikazati kao nekoga tko uzima sve što se uzeti može nauštrb poreznih obveznika, a što vi koji poznajete mene i moj rad znate da je sve samo ne istina, ovo je zadnji status kojim ću se osvrtati na temu 'privilegija' koje koristim i na koje imam zakonsko pravo za obavljanje svog posla saborske zastupnice, uz funkciju gradonačelnice Zlatara.

Novinarka problematizira moje korištenje prava koje po Zakonu imaju svi zastupnici koji žive više od 50 km udaljenosti od Zagreba, a to je pravo na mjesečnu naknadu za prijevoz (po novom prijedlogu od 600 eura mjesečno) ili pravo na korištenje stana u Zagrebu u istoj vrijednosti.

Svaki zastupnik bira jedno ili drugo! Uz navedeno, po Zakonu imam pravo koristiti i naknadu za odvojeni život, dobivanje putnih troškova ili čak korištenje službenog vozila Grada Zlatara za put do Zagreba – odlučila sam ne koristiti ništa od navedenog, upravo jer smatram da mi je ovo za obavljanje zastupničkog posla dovoljno da zadovoljim osnovne uvjete za rad.

Žao mi je što su redovna prava saborskog zastoupnika korištena za izradu senzacionalističkih medijskih naslova i ne znam koja je namjera nekoga s ovim pisanjem, ali neću se zamarati s time i nastavit ću raditi i dalje za dobrobit našega grada, Zagorja i svih građana RH. Svi vi koji me znate, vjerujem da ste i do sad vidjeli da sam uvijek radila po zakonima i na dobrobit svih građana.

I dalje ću to raditi sa srcem, a tako ću raditi i posao saborske zastupnice", napisala je.