CROBAROMETAR POKAZAO:

SDP opet tone, HDZ nikad jači

Crobarometar Dnevnika Nove TV - Stranke

Crobarometar Dnevnika Nove TV - Stranke

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nova TV

HDZ može biti zadovoljan jer je prvi, ali i zato što već šesti mjesec postotak po postotak povećava prednost. SDP je u problemima - jedan mjesec gore, pa dolje, a sada je pao. MOST se naciji tek predstavio i birači su ga već uvrstili među važne stranke. Donosi to istraživanje Crobarometar Dnevnika Nove TV koje je od 1. do 15.travnja proveo Ipsos puls na 964 ispitanika

HDZ završava mjesec na 31,2 posto i tako već šesti mjesec raste postotak po postotak. SDP je u travnju pao, i to na 18,8 posto. Ove dvije stranke već šest mjeseci imaju sličan ritam: HDZ malo-pomalo povećava prednost, a popularnost SDP-a ide gore-dolje.

HDZ-ov bazen glasova, s obzirom na statističku pogrešku, u rasponu je od 27,8 do 34,6 posto dok je SDP-ov od 15,9 do 21,7 posto.

Živi zid je u travnju na 13,9 posto. OraH je na 7,7 posto i od studenog je ova stranka u padu. Udruga MOST odmah na početku uživa potporu od 4,2 posto. Slučajno ili ne, upravo je četiri posto pao SDP, no ova dva trenda ne mogu se povezati.

Stranka Milan Bandić 365 ima potporu od tri posto. I svi oni sami mogu ostvariti mandate.

Stranke od 1 posto

BUZ ima 1,9, HSU 1,6 posto, a Hrvatska zora je na 1,4 posto. Slijedi HNS s 1,3 posto, Laburisti su na 1,1 posto dok je IDS na jedan posto.

Stranke ispod 1 posto - sve su važne

Slijedi niz stranaka koje imaju potporu manju od jedan posto, ali većina je već sklopila saveze i imat će zastupnike. HSS je, kao i HSP, na 0,8 posto, HDSSB je na 0,7 posto dok Reformisti imaju 0,6 posto, kao i Radnička fronta. HSP Ante Starčević je na 0,5 posto, HSLS na 0,4 posto, a Hrvatska građanska stranka na 0,2 posto, kao i Nacionalni forum i SDSS. Grubišićeva lista je na 0,1 posto. Za drugu stranku glasalo bi 0,9 posto birača, a neodlučnih je 6,8 posto.

HDZ-ova koalicija uvjerljivo prva

HDZ-ova koalicija uvjerljivo je prva s 33,8 posto potpore, a Kukuriku koalicija ima potporu 22,3 posto birača.

HDZ-ovoj koaliciji se, s obzirom na statističku pogrešku, bazen glasova prostire od 30,3 do 37,3 posto birača dok je kod Kukuriku koalicije taj prostor od 19,2 posto do 25,4 posto birača.

Živi zid završava travanj na 15,9 posto potpore. OraH je na 6,6 posto, a MOST na 3,7 posto potpore. Bandićeva stranka je na 2,8 posto, a ostale stranke osvajaju 7,8 posto birača. Neodlučnih je 7,1 posto.

Optimizam raste, ali još uvijek pesimizam dominira Hrvatskom

Hrvatskom većinom vlada pesimizam, i zbog smjera kojim ide Hrvatska, ali i zbog Vladinih politika. Da Hrvatska ide u lošem smjeru, misli 72 posto građana. Da ide u dobrom smjeru, misli pak 22 posto birača.

Vladine politike ne podupire 71 posto ispitanika, a podupire njih 22 posto. Iako je stanje pesimistično, činjenica je da već šesti mjesec 'mršavo' raste potpora Vladinim politikama, ali i smjeru kojim ide Hrvatska.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!