unutarstranački izbori

SDP BiH ponovo izabrao Nermina Nikšića za predsjednika

26.05.2019 u 22:42

Bionic
Reading

Članovi Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) u nedjelju su na unutarstranačkim izborima odlučili kako će tu stranku nastaviti voditi njen dosadašnji predsjednik Nermin Nikšić

Oko 45 tisuća članova SDP BiH je na izborima organiziranim po načelu jedan čovjek-jedan glas imalo priliku odlučivati između Nikšića te dva protukandidata, načelnika općine Lukavac Edina Delića i nekadašnjeg potpredsjednika stranke Svetozara Pudarića.

Iz povjerenstva koje je vodilo izbore u kasnim večernjim satima objavili su kako je na njih izašlo nešto više od 22 tisuće članova stranke pri čemu je 57 posto dalo glasove Nikšiću, Delić je dobio potporu njih oko 38 posto dok je za Pudarića glasovalo manje od pet posto.

Nikšić je nakon izbora kazao kako je zahvalan svima koji su mu dali potporu, ali je istaknuo kako poraženih nema jer je pobijedila demokracija u SDP-u. Istodobno je istaknuo kako je to dokaz ispravnosti dosadašnje politike stranke koja je odlučila ostati u oporbi i odbiti poziv Stranke demokratske akcije (SDA) za sudjelovanje u vlasti.

'Pred nama je Kongres SDP-a na kojem ćemo izabrati novi saziv, a koji će moći odgovoriti političkom izazovu. Nastavljamo i započeti put infrastrukturnim jačanjem posebno u Republici Srpskoj. Zajedno s prijateljima iz Naše stranke (NS) idemo u jačanje Bosanskohercegovačkog bloka', najavio je Nikšić.

Neposredno prije ovih izbora Glavni odbor SDP-a proveo je čistku u kojoj je iz članstva u stranci izbacio njenog nekadašnjeg predsjednika Zlatka Lagumdžiju i još sedam članova koji su pokušavali provesti projekt uspostave novog oblika organiziranja ljevice u BiH.