REAKCIJA IZ BIH

SDA osudila Kordićevo predavanje studentima: To je zastrašujuće i gnjusno

04.04.2019 u 12:31

Bionic
Reading

Stranka demokratske akcije (SDA), koja je na vlasti u Bosni i Hercegovini, u četvrtak je oštro osudila organiziranje tribine u Zagrebu na kojoj je studentima govorio Dario Kordić, pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih u selu Ahmići, a odgovornost za to adresirala je na Katoličku crkvu u Hrvatskoj u cijelosti, kao i na zagrebačko sveučilište.

'Zastrašujuće je i gnjusno da osoba koja je naredila da se strijeljaju nedužni civili drži predavanja mladim ljudima, u organizaciji obrazovne institucije i vjerske zajednice koje bi trebale promovirati moralne i vjerske vrijednosti, a ne afirmirati zločinačko nasljeđe. Postavlja se pitanje zašto Crkva i Sveučilište pokušavaju od ratnog zločinca napraviti uzor za mlade ljude i zašto šalju užasnu poruku žrtvama u Ahmićima i to baš uoči obljetnice masakra', stoji u reakciji dostavljenoj medijima iz središnjice SDA u Sarajevu.

Dario Kordić u utorak je nastupio na tribini organiziranoj u klubu zagrebačkog studentskog doma 'Stjepan Radić', a njegovo je gostovanje upriličio studentski kapelan don Damir Stojić, uz suorganizaciju zavičajnog kluba studenata iz Hercegovine.

Kordić je tom prigodom govorio o tome kako je spoznao duh Božji tijekom služenja zatvorske kazne koja mu je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrečena zbog odgovornosti za masakr nad bošnjačim civilima u selu Ahmići u središnjoj Bosni, kojega su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinili u travnju 1993. godine.

  • +11
Dario Kordić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Tada je ubijeno 116 osoba uključujući 32 žene i 11 malodobnika. Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba, dok je najstarija ubijena osoba bila žena koja je tada imala 81 godinu.

Kordićevo predavanje, naslovljeno kao 'Bog za rešetaka', u utorak je prekinulo nekoliko aktivista koji su upali u dvoranu uz povike kako je on zločinac koji nema što tražiti među studentima, a iz SDA su taj prosvjed pozdravili ističući kako se jedino priznanjem zločina mogu graditi odnosi među narodima.

'Čovjek koji je naredio da se pobiju i spale djeca od nekoliko mjeseci, zajedno sa svojim majkama, ne treba biti uzor nikome, a posebice ne mladim ljudima. Zato ohrabruje pravdoljubiva reakcija mladih ljudi i dijela javnosti u Hrvatskoj, koji su se usprotivili glorificiranju zločinca. To ulijeva nadu u mogućnost da će prevladati civilizacijske vrijednosti koje osuđuju zločin i staju u zaštitu žrtava, što jedino može biti put poboljšanja odnosa i izgradnje povjerenja među narodima, ali i odnosa između Bosne i Hercegovine i Hrvatske', stoji u reakciji SDA.