SAUNOM PROTIV OTROVA

Scijentolozi nude Vijetnamcima 'detoksikaciju'

07.09.2012 u 12:14

Bionic
Reading

Nakon kemijskog oružja prije pola stoljeća, eto Vijetnamcima iz SAD-a novog čuda – scijentoloških iscjelitelja. 'Hubbardovom metodom', nazvanom po osnivaču svoje religije, ti tipovi od četvrtka po bolnicama uvjeravaju očajne Vijetnamce da ih mogu očistiti od vojnog otrova za koji lokalno stanovništvo strahuje da se prenosi generacijama. Američka vlada poriče da ima udjela u toj raboti

Vijest prenosi Guardian s državnih medija Vijetnama koji donose priču iz jedne bolnice u Hanoiju u kojoj 24 pacijenta očekuju tretman.

Britanski dnevnik piše da 'Hubbardova metoda' uključuje boravak u sauni i terapiju vitaminima te da su je brojni stručnjaci odbacili kao 'pseudoznanstvenu i beskorisnu'. Scijentolozi su dosad tvrdili da njome mogu liječiti narkomane i alkoholičare, zatim žrtve trovanja nakon terorističkih napada 11. rujna, a iskušali su je i 2004. godine u Indoneziji, u kojoj su nudili pomoć žrtvama tsunamija.

Tom financijski navodno vrlo uspješnom pokretu, koji se najčešće smješta na granice religije i biznisa, Vijetnam je zanimljiv kao država na čija je južna područja (ali i na teritorije Laosa te današnje Kambodže) američka vojska od 1962. do 1971. godine bacila oko 75 milijuna litara herbicida poznatog kao Agent Orange. Namjera je bila uništiti džungle da bi američka vojska lakše locirala gerilske skupine, a kasnije su u javnost dospjeli podaci o visokoj toksičnosti nekih sastojaka Agenta Orange, poput dioksina koji se zadržava u tkivu.

Vijetnamske službe tvrde da je do milijun ljudi pogođeno učincima Agenta Orange, a velik dio tog postotka otpada na djecu s poremećajima rođenu u godinama nakon rata. SAD tvrdi da nema dokaza o vezi herbicida sa zdravstvenim posljedicama uočenima kod vijetnamske djece. Od 2007. godine naovamo Washington je u Vijetnam poslao oko 60 milijuna dolara za ekološku obnovu i socijalne usluge u krajevima pogođenima američkim vojnim djelovanjem.