NAJNOVIJE ANKETE

Schulza za kancelara želi 50 posto Nijemaca, Merkel tek 34 posto!

03.02.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Redovito istraživanje javnog mnijenja njemačke javne televizije ARD pokazalo je da su socijaldemokrati dosta profitirali nominacijom Martina Schulza za svojeg kancelarskog kandidata. Stranka je skočila na 28 posto podrške, što je osam posto više u odnosu na protekli mjesec, dok bi, da se kancelara bira u direktnom duelu, 50 posto ispitanih dalo glas Schulzu, a samo 34 posto aktualnoj kancelarki Angeli Merkel

U Njemačkoj će se 24. rujna održati parlamentarni izbori, koji se već pokazuju kao vrlo zanimljiva politička priča. Naime, SPD je za kancelara odlučio nominirati donedavnog predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza, inače iznimno popularnog među ljudima u Njemačkoj. Najnovije ARD-ovo istraživanje javnog mnijenjapokazuje da je podrška socijaldemokratima zbog toga skučila za osam posto u odnosu na prošli mjesec te bi za njih sada glasalo 28 posto birača. To je najbolji anketni rezultat koji je SPD zabilježio u ovom mandatu!

Demokršćani Angele Merkel pali su za tri posto, na 34 posto, Zeleni i Die Linke dobivaju osam posto (za obje stranke to je jedan posto manje u odnosu na siječanj), liberalni FDP se i dalje može nadati povratku u Bundestag sa šest posto podrške, dok ekstremno desni populisti iz AfD-a imaju 13 posto podrške, dva posto manje nego proteklog mjeseca.


Schulz izvrsno prolazi i kad se glasače pita koga bi birali za kancelara ako bi se glasalo direktno za ponuđene kandidate, a ne stranke. Schulza bi biralo 50 posto ispitanih, a Merkel tek 34 posto, što pokazuje da je kancelarski kandidat SPD-a izvrsno odradio lansiranje svoje kampanje. Prvi dan nakon objave njegove kandidature za kancelara ga je željelo 40 posto, a Merkel 44 posto, no sve se to u tjedan dana značajno preokrenulo. Znakovito je i to da 50 posto Nijemaca želi da SPD vodi sljedeću njemačku vladu, dok je za CDU 39 posto, što je potpun preokret u odnosu na aktualnu situaciju, u kojoj je SPD junior partner velike koalicije pod vodstvom Merkel.

Najomiljeniji njemački političar je donedavni ministar vanjskih poslova i budući predsjednik Frank-Walter Steinmeier (čak 79 posto ispitanih podržava njegov rad), drugi je ministar financija Wolfgang Schäuble, dok je na trećem mjestu Schulz, a Merkel četvrta.

Zanimljivo je i to da je u Njemačkoj dramatično palo povjerenje u SAD nakon ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću te ono sada iznosi 22 posto, dok je u studenom prošle godine bilo 46 posto. SAD se tako nalazi u ‘dobrom’ društvu s Rusijom, u čiju državnu politiku povjerenje ima 21 posto Nijemaca.